20230224 Zuiderplantsoen bij opening header - Combinatie Herepoort

Slimme vraag: hoe bewaken we de veiligheid bij de openingen van de deksels in het Zuiderplantsoen?

John28 februari 2023Zuiderplantsoen


Veel mensen in de stad zijn erg benieuwd naar het toekomstige Zuiderplantsoen. Dit park komt boven op de deksels van de verdiepte ligging. We krijgen er al regelmatig vragen over. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat er bij de openingen onveilige situaties ontstaan?

Aan de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg wordt nu nog hard gewerkt. Vanaf de Hereweg tot aan het Oude Winschoterdiep ligt de zuidelijke ringweg straks een meter of acht lager. Hier leggen we drie deksels overheen. Op deze deksels leggen we het nieuwe Zuiderplantsoen aan.

Tussen de deksels bevinden zich twee openingen. De eerste komt ter hoogte van het gebouw van DUO/Belastingdienst, aan de westzijde van het spoor. De tweede komt aan de oostzijde van het spoor, ter hoogte van De Frontier en de H.L. Wichersstraat. Rond de openingen komen hoge betonwanden. Deze beschermen zowel de mensen en dieren bovengronds als het verkeer eronder. Dit voorkomt ook dat er iets naar beneden kan vallen. Rondom de wanden leggen we een begroeid scherm aan (substraatscherm). Die onttrekt de betonwanden aan het zicht.

Overigens worden de wanden van de opening aan de oostzijde aan de binnenkant (dus bij de ringweg) bekleed met geluidsabsorberend materiaal. Dit beschermt de omwonenden tegen verkeerslawaai.

De afbeelding bij dit artikel is een visualisatie van Combinatie Herepoort: zo kan het Zuiderplantsoen eruit gaan zien.


Lees ook: