Aanpak Ring Zuid | 20 juni 2024 | Algemeen

20 juni 2024

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze editie onder andere:

>> Automobilisten kunnen vanaf maandag ruim twee maanden niet meer via de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn het Stadspark inrijden. Je kunt het park wel in via de Campinglaan. Of ga op de fiets, voor fietsers blijft de weg voorlopig nog wel open.

>> Het OV en hulpdiensten hebben last van het toenemende verkeer. We herhalen onze oproep: laat de auto staan als dat kan.

Toegangsweg naar Stadspark dicht voor autoverkeer voor definitieve inrichting

20240620 240530-Werkzaamheden-Botrotondes-Groningen-Raymond-Bos-Beeldnummer-00001-1

De toegangsweg vanaf de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn naar het Stadspark heet de Jan Evert Scholtenlaan. We werken hier aan de definitieve inrichting van het fiets- en voetpad aan de oostzijde van de weg. Vanaf 24 juni tot 30 augustus is de Jan Evert Scholtenlaan in beide richtingen dicht voor autoverkeer. Het Stadspark blijft per auto bereikbaar via de Peizerweg.

Update Operatie Ring Zuid #12: OV en hulpdiensten last van toename verkeer | Viaduct bij Verlengde Nieuwstraat gesloopt

20240620 - 240618-Twee-wekelijkse-ronde-VDL-18-06-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00330

Het OV en hulpdiensten hebben last van het toenemende verkeer in de stad. Tijdens Operatie Ring Zuid is een afname van het verkeer noodzakelijk om de stad bereikbaar te houden. De sloop van de oude ringweg en de afbouw van de uiteinden van de verdiepte ligging gaan gestaag verder. Een en ander blijkt uit de voortgangsrapportage #12 van Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar.

Verdiepte ligging decor voor midzomernachtconcert voor directe buren ringweg

20240819 midzomernachtconcert - 20240530_114453

Op zaterdagavond 22 juni is er een uniek concert in de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg. Hiervoor zijn de directe buren van de zuidelijke ringweg uitgenodigd. Gruno’s Postharmonie treedt op en ook is er een gastoptreden van het bekende Groninger duo Pé & Rinus. Er zijn geen tickets meer beschikbaar. Wie tickets heeft besteld, kan deze donderdag per mail verwachten.

Verkeerslichten fietsoversteek Brailleweg in werking gesteld

20240618 fietsoversteek Brailleweg - foto ARZ - _085202

Dinsdag zijn de verkeerslichten bij de oversteek van de Brailleweg in werking gesteld. Bij deze verkeerslichten kunnen fietsers en voetgangers vanaf de Rivierenbuurt veilig oversteken richting het kanaal, of andersom. De verkeerslichten waren al eerder geplaatst, maar stonden tot nu toe uit.

Geluidsoverlast mogelijk rond Julianaplein, ook in de nacht

20240620 hinder paverbarriers

Komende week gaan we weer verder met het aanbrengen van paverbarriers. Paverbarriers zijn de lage muurtjes langs de ringweg. De muurtjes worden met een rijdende machine geplaatst. Nadat het beton is uitgehard, moeten ze worden ingezaagd om scheuring te voorkomen. Dit komt heel precies en kan ook in de avond en nacht nodig zijn. Het inzagen geeft dan overlast in de directe omgeving.

Operatie Ring Zuid: vaststaan of meebewegen, wat doe jij?

Keyvisual_kernboodschap_Liggend_16-9 (2)

Operatie Ring Zuid van 22 maart - 2 september. De werkzaamheden leveren ernstige en onvermijdelijke verkeershinder op in de hele stad. Werk daarom thuis, als dat kan. Pak de fiets of reis met het OV.

Meewerken aan Operatie Ring Zuid: we kunnen het allemaal

3

Automobilisten die tijdens Operatie Ring Zuid door de stad Groningen rijden, krijgen te maken met verkeersopstoppingen en vertragingen. Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar roepen iedereen op: vertrek op tijd, bewaar je geduld en houd je aan de verkeersregels. Zoals we met rijles hebben geleerd: rijd pas een kruispunt op als je zeker weet dat je hem kunt oversteken. Tip: Rondje Ring is sneller en relaxter dan dwars door de stad.

Stel je vragen bij onze fietskar

20240110 Fietskar winkelcentrum Paddepoel _121757

Onze voorlichters gaan regelmatig met de fietskar op pad. Ze beantwoorden graag alle vragen over de ringweg, de sloop en de bouw. Waar zijn ze de komende tijd te vinden?

  • vrijdag 21 juni: 16.30- 17.30 uur: Helperplein, ter hoogte van Albert Heijn/Gall & Gall
  • donderdag 26 juni: 16.30- 17.30 uur: Herewegbuurt/Meeuwerderweg
  • vrijdag 27 juni: 16.30- 17.30 uur: Bij de sloop van de ringweg ter hoogte van de Meeuwerderweg

Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid

Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1016

In ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid kun je terecht voor alles wat je wilt weten over Operatie Ring Zuid. Je vindt er de meterslange maquette, filmpjes, foto's en informatiemateriaal. Onze voorlichters helpen je graag om antwoord te vinden op jouw vragen.

Muntinglaan 2
Geopend: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Fietspad Paterswoldseweg-oostzijde opengesteld

20240619 fietspad oostzijde Paterswoldseweg open - chp 07.23.51

Tot slot nog dit. Fietsers die via de Paterswoldseweg richting het centrum rijden, kunnen sinds dinsdag gebruik maken van het nieuwe fietspad. De werkzaamheden aan de oostzijde van de weg duren nog tot 1 juli. Daarna gaan we verder aan de westzijde van de weg.

Meer informatie

  • De actuele afsluitingen voor het autoverkeer vind je op de pagina Wat is dicht?.
  • Waar kun je op de fiets wel en niet langs? Dat zie je op de pagina Fietsafsluitingen van Groningen Bereikbaar.
  • Wat is de planning van de sloop van de oude ringweg? Raadpleeg ons spoorboekje.
  • Bekijk de laatste bewonersbrieven in onze bibliotheek.
  • Vragen over werkzaamheden, verkeer en bereikbaarheid? Stel ze gemakkelijk via Loket Verkeer & Werkzaamheden

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.