20240423 busstation header - foto aanpak ring zuid - 20240419_132651

Meewerken aan Operatie Ring Zuid: we kunnen het allemaal

John23 april 2024


Automobilisten die tijdens Operatie Ring Zuid door de stad Groningen rijden, krijgen te maken met verkeersopstoppingen en vertragingen. Dat zien wij, want we zijn naast de stremmingen aan het werk. We horen het ook van onze buren en mensen die ons bezoeken. Maar we horen ook steeds vaker dat sommige automobilisten in hun haast de verkeersregels aan hun laars lappen. Te hard rijden, door rood rijden, over het fietspad rijden. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar roepen daarom iedereen op: vertrek op tijd, bewaar je geduld en houd je aan de verkeersregels.

Tijdens Operatie Ring Zuid is het asfalt voor het autoverkeer in de stad Groningen beperkt. Daarom roepen we iedereen op wanneer dat kan, de auto te laten staan. Werk thuis, plan je vergaderingen online, parkeer je auto op een P+R en reis met het openbaar vervoer en de fiets. Daarmee help je jezelf, de veiligheid van je medeweggebruikers, de stad Groningen en ons als werkers aan de ring. Als het deze laatste maanden nog lukt om het hoofd koel te houden, kunnen wij doorwerken en op 2 september de ring weer teruggeven aan Groningen.

Tips

Moet je toch echt met de auto, houd er dan rekening mee dat het druk is op de weg en dat je op afzettingen stuit die je niet verwacht had. We geven je daarbij nog de volgende tips mee.

Vertrek op tijd

Houd rekening met extra reistijd. Dit kan oplopen tot een kwartier. Ga je eerder van huis, dan kom je in ieder geval op tijd –en zonder stress – op de plek van bestemming.

Geef ruimte aan de hulpdiensten

Bij noodsituaties telt elke seconde voor ambulances, brandweerauto’s en politie. Rijden zij met de sirenes aan, geef ze dan alle ruimte.

Houd de kruispunten vrij

Zoals we met rijles hebben geleerd: rijd pas een kruispunt op als je zeker weet dat je hem kunt oversteken. Zo voorkom je dat je halverwege blijft steken en dat je het verkeer uit andere richtingen blokkeert. Ook hulpdiensten hebben last van geblokkeerde kruispunten: wanneer jij daar staat, kunnen zij er niet langs. Kijk goed vooruit, en stop op tijd.

Sluit aan als je in de file staat

Sta je in een file, sluit dan steeds goed aan op je voorganger. Laat geen grote gaten vallen. Zo wordt de file niet langer dan nodig is. Ook kan goed aansluiten net het verschil maken of een auto achter je direct naar een afslag kan of moet wachten.

Rits zo laat mogelijk

Als je moet ritsen, dus invoegen op een andere strook, doe dit dan zo laat mogelijk. Rijd zo ver mogelijk door. Het voelt misschien wat ongemakkelijk, maar zo wordt de weg het beste benut.

Houd de busstroken vrij

Op sommige wegen liggen aparte stroken voor het busverkeer. Houd deze busstroken vrij, ook bij lange wachtrijen. Zo voorkom je dat je de bus ophoudt. Daarin zitten juist de reizigers die de bus hebben gepakt om geen onnodige bijdrage aan files te leveren.

Kies voor Rondje Ring

Weet je nog wel een route binnendoor? Juist op deze wegen staat het verkeer vaak vast. Meestal is de omleidingsroute via de ringweg de snelste route. De ringweg is beter op de verkeerstoename berekend. Daar rijdt het verkeer goed door. Bovendien veroorzaak je dan geen onnodige overlast in de wijken.


Lees ook: