Aanpak Ring Zuid | 2 maart 2024 | Algemeen

2 maart 2024

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze editie:
Dit weekend zijn er verschillende afsluitingen vanwege werkzaamheden. De westelijke ringweg bij het Vrijheidsplein blijft gesloten tot 21 maart vanwege herinrichting. Verder brengen we je op de hoogte van het laatste nieuws over Operatie Ring Zuid. We zijn nieuwsgierig naar jouw standpunt: blijf je stilstaan of beweeg je mee? Laat het ons weten via de vragenlijst. En met het mooie weer in aantocht, nodigen we je uit om je aan te melden voor de fietsexcursie, waarbij je het project van dichtbij kunt bekijken.

Westelijke ringweg bij Vrijheidsplein tot 21 maart dicht voor herinrichting

20240227 - luchtfoto Vrijheidsplein - CG3A1302 RWSNN_Ring zuid ARZ (75)

In aanloop naar Operatie Ring Zuid gaan we de westelijke ringweg definitief inrichten. Sinds vrijdagavond 1 maart is de westelijke ringweg dicht vanaf de aansluiting met de Zeeheldenbuurt (Peizerweg) tot aan het Vrijheidsplein. Dat is dus in zuidelijke richting. Komende vrijdagavond op 8 maart, gaat dit deel ook in noordelijke richting dicht. Donderdagochtend 21 maart gaat de westelijke ringweg weer open.

Aanplanten groen bij Corpus den Hoorn; ‘hoefijzerafrit’ dit weekend afgesloten

20240228 - Bomen en bloemen planten Oost Raymond Bos - 00038

Het aanplanten van groen langs de ringweg gaat dit weekend verder bij Corpus den Hoorn. We werken aan de noordzijde van de weg. Dat betekent dat afrit 36a voor verkeer vanaf het Julianaplein naar Corpus den Hoorn (Martini Ziekenhuis) dicht is. Ook is er één rijstrook minder beschikbaar voor verkeer vanaf het Vrijheidsplein.

Europaweg dit weekend in beide richtingen dicht vanwege nieuw asfalt

20240228 - Werkzaamheden Oost - Hemelvaartweekend 066 Raymond Bos-49

Dit weekend voorzien we grote delen van de Europaweg van nieuw asfalt en een nieuwe slijtlaag. Verder gaan we diverse kleinere werkzaamheden uitvoeren. De Europaweg is hiervoor tussen de zuidelijke ringweg en de Winschoterweg in beide richtingen dicht voor autoverkeer. De afsluiting duurt nog tot maandagochtend 4 maart (06.00 uur).

Bekijk de presentatie over Operatie Ring Zuid

20240219 - ORZ video - 220227 Julinaplein - Tijdelijke T - Fase 3 Raymond Bos Beeldnummer 2-13

Operatie Ring Zuid is de grote ingreep van maart tot en met september 2024 in Groningen. Hierin verbinden we het Vrijheidsplein, het Julianaplein, het verdiepte deel van de ringweg en het Europaplein aan elkaar. In deze video vertelt onze verkeerskundige Joris Hoogenboom wat Operatie Ring Zuid betekent voor het verkeer in de stad. Daarbij heeft hij speciaal aandacht voor de zuidelijke stadswijken. Daarin nemen we maatregelen om de wijken bereikbaar te houden.

Paverbarriers maken? Hoe dan?

20240220 - paverbarrier index - 240213_Betonnen_Barriers_plaatsen_N370_Raymond_Bos_Beeldnummer_00071

Als je ze eenmaal hebt gezien langs de weg, vallen ze je overal op. Paverbarriers. Dat zijn die lage muurtjes aan de zijkant van de weg. Deze muurtjes worden op een bijzondere manier gemaakt. Hoe dan? Bekijk het in dit artikel.

Beweeg jij mee tijdens Operatie Ring Zuid? Laat het ons weten!

20240222 - stilstaan of meebewegen 20230704_144632

Operatie Ring Zuid komt er aan. Van 22 maart tot 2 september 2024 gaan we de nieuwe delen van de zuidelijke ringweg in Groningen aan elkaar verbinden. Daar zijn veel wegafsluitingen voor nodig. We willen voorkomen dat het verkeer in Groningen muurvast komt te staan. Daarom roepen we samen met Groningen Bereikbaar iedereen op de auto zo veel mogelijk te laten staan. Wat doe jij? Laat het ons weten!

Fietsexcursie langs de zuidelijke ringweg - Zaterdag 9 maart

20230923_JvK_Burendag_35

De werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid zijn ook goed te volgen met de fiets. We hebben een fietsroute gemaakt langs de verschillende uitkijkpunten naast de zuidelijke ringweg. Ga mee op gratis fietsexcursie. Onze ervaren gidsen leiden je in twee uur langs mooie of bijzondere plekken langs de zuidelijke ringweg. Let op: Beperkte plekken beschikbaar, dus meld je snel aan.

Meld je aan via: arz-paviljoenringzuid@rws.nl

Let op: Je ontvangt uiterlijk een dag voor de excursie een bevestigingsmail van deelname. Vol is vol.

Meer informatie

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.