20240228 - Bomen en bloemen planten Oost header - Raymond Bos - 00038

Aanplanten groen bij Corpus den Hoorn; ‘hoefijzerafrit’ dit weekend afgesloten

John28 februari 2024West


Het aanplanten van groen langs de ringweg gaat komend weekend verder bij Corpus den Hoorn. We werken aan de noordzijde van de weg. Dat betekent dat afrit 36a voor verkeer vanaf het Julianaplein naar Corpus den Hoorn (Martini Ziekenhuis) dicht is. Ook is er één rijstrook minder beschikbaar voor verkeer vanaf het Vrijheidsplein.

De afrit naar Corpus den Hoorn staat bekend om zijn zeer scherpe bocht. Van boven gezien doet de vorm van de afrit denken aan een hoefijzer. De afrit is zo ontworpen dat er voldoende ruimte overblijft voor de voetbalvelden van 1893 Velocitas. Vlak voor de scherpe bocht zijn op de weg haaientanden aangebracht. Die geven aan dat de automobilist hier de rijksweg verlaat en een gemeentelijke weg oprijdt.

20240228 - bocht laan cdh - CG3A1302 RWSNN_Ring zuid ARZ (31)
De 'hoefijzerbocht' gezien vanuit het noorden (Stadspark), met rechts de voetbalvelden. Foto: Rijkswaterstaat.

Langs de ringweg zijn vooral eind vorig jaar al flink wat bomen en ander groen aangeplant. In totaal komen langs de ringweg 1100 zuiliepen te staan. Ook komen er bomen op de taluds (hellingen). Verder komen er rozenstruiken in de middenberm. Geluidsschermen worden voorzien van klimplanten. Zo krijgt de ringweg een groene uitstraling. Dat zorgt niet alleen voor een fraaie aanblik, maar helpt er ook aan mee dat de weg smaller oogt. Automobilisten zijn dan minder geneigd het gaspedaal te diep in te drukken.

Omleiding

20240228 afrit CdH - 161144
De afgesloten afrit in het rood. De oranje lijn is de rijstrook die afgesloten is. De omleidingsroute (groen) loopt via de afrit en oprit bij Hoogkerk en dan op de terugweg afrit 36a Groningen-West.

Afrit 36a vanaf Ring Zuid naar het Martini Ziekenhuis is dicht van vrijdagavond 1 maart (22.00 uur) tot zondagavond 3 maart (22.00 uur). Het verkeer kan doorrijden naar Hoogkerk, daar de A7 af en in de andere richting de A7 weer op richting de stad. Daarna kun je via afrit 36 naar het Martini Ziekenhuis.

Bomen en bloemen planten Oost Raymond Bos - 00018-2
Foto´s: Raymond Bos.

Lees ook: