20240227 - luchtfoto Vrijheidsplein header - CG3A1302 RWSNN_Ring zuid ARZ (75)

Westelijke ringweg bij Vrijheidsplein tot 21 maart dicht voor herinrichting

John27 februari 2024West


In aanloop naar Operatie Ring Zuid gaan we de westelijke ringweg definitief inrichten. Vrijdagavond 1 maart gaat de westelijke ringweg dicht vanaf de aansluiting met de Zeeheldenbuurt (Peizerweg) tot aan het Vrijheidsplein. Dat is dus in zuidelijke richting. Een week later, op vrijdagavond 8 maart, gaat dit deel ook in noordelijke richting dicht. Donderdagochtend 21 maart gaat de westelijke ringweg weer open.

Operatie Ring Zuid begint op vrijdag 22 maart. Vanaf dan zijn er verschillende wegafsluitingen in de stad. De westelijke ringweg is onderdeel van de omleidingsroute. De werkzaamheden zijn nu nodig om de westelijke ringweg tijdens de operatie optimaal te kunnen benutten.

Tot 22 maart gaan we de westelijke ringweg opnieuw inrichten. We plaatsen geleiderails ('vangrails'), brengen barriers (lage muurtjes) aan, frezen het oude asfalt weg, verwijderen de wegmarkering en brengen nieuw asfalt aan. Omwonenden en medewerkers van bedrijven in de omgeving kunnen hiervan geluidshinder ervaren.

Omleidingen vanaf 1 maart

Vanaf 1 maart is de westelijke richting in zuidelijke richting dicht. Je kunt dan dus niet meer naar het Vrijheidsplein. Het verkeer kan op verschillende manieren omrijden. Wil je via de westelijke ringweg richting Hoogkerk of Drachten (A7), dan kun je via het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan rijden. Je kunt ook via de noordelijke, oostelijke en zuidelijke ringweg naar de A7 gaan.

20240227 plattegrond Ring West 1 tm 8 maart - 141215
De situatie bij de westelijke ringweg vanaf 1 tot 8 maart. De westelijke ringweg is in deze periode alleen in zuidelijke richting dicht (rood). Je kunt nog wel in noordelijke richting (groen).

Omleidingen vanaf 8 maart

Vanaf 8 maart is de westelijke ringweg ook in noordelijke richting dicht. Je kunt dan dus niet meer vanaf het Vrijheidsplein de westelijke ringweg op. Verkeer dat richting Zuidhorn wil rijden, kan via de overige ringwegen of via Hoogkerk.

20240227 - 0301 Ring West dicht - omleiding Drachten
In het rood de afsluitingen vanaf 8 maart. In het groen de omleidingsroute via Hoogkerk. Kaart: Groningen Bereikbaar.
20240227 - 0301 Ring West dicht - omleiding Assen_Hoogezand
In het rood de afsluiting vanaf 8 maart. In het groen de omleiding via de overige ringwegen. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Vanaf 21 maart

Op donderdagochtend 21 maart 2024 is de westelijke ringweg weer geheel open. Het verkeer heeft dan in beide richtingen twee rijstroken beschikbaar.

De planning is dat op 21 maart bij de Leonard Springerlaan (Martiniplaza) twee nieuwe afritten en een nieuwe oprit opengaan (zie afbeelding hieronder). Het gaat om de afrit voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar de Leonard Springerlaan (gele lijn), de afrit voor verkeer vanaf Paddepoel/Zuidhorn naar de Leonard Springerlaan (groene lijn) en de oprit vanaf de Leonard Springerlaan richting Paddepoel/Zuidhorn (oranje lijn). Wanneer de overige verbindingen hier opengaan, is nog niet bekend.

20240227 plattegrond aansluitingen Leonard Springerlaan - 143213
De planning is dat op 21 maart bij de aansluiting van Ring West met de Leonard Springerlaan twee afritten en één oprit opengaan.

Vanaf 22 maart, bij de start van Operatie Ring Zuid, is de zuidelijke ringweg dicht vanaf het Vrijheidsplein tot het Julianaplein. Op 26 april gaat deze verbinding weer open. Dan nemen we ook de nieuwe verbindingsboog vanaf de westelijke ringweg naar het Julianaplein in gebruik.


Lees ook: