Aanpak Ring Zuid | Algemeen

16 januari 2023

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Deze belangrijkste toegangspoort van de stad dreigt dicht te slibben door de grote groei die Groningen doormaakt. De ombouw van de zuidelijke ringweg verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze nieuwsbrief onder andere informatie over werkzaamheden aan het viaduct op de Concourslaan en de gevolgen van deze werkzaamheden voor de westelijke ringweg.

STRAKS: centrum bereikbaar via verschillende routes

De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Wist je bijvoorbeeld dat er straks meer manieren zijn om met de auto richting de binnenstad te rijden? In onderstaand artikel een overzicht voor het verkeer vanuit Drachten, Assen en Hoogezand. Dit is de dus de situatie vanaf eind 2024.

Tot de zomer één rijstrook voor verkeer op Ring West richting het noorden

Bij de westelijke ringweg gaan we aan de slag met het viaduct over de Concourslaan (Stadspark). Het oude viaduct wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuw, breder viaduct. Hiervoor moet vanaf donderdag 12 januari één rijstrook dicht. Voor het verkeer op de westelijke ringweg in noordelijke richting betekent dit dat er één rijstrook beschikbaar blijft. Deze situatie duurt tot en met vrijdag 14 juli 2023.

Fietsers Concourslaan verrast met bonbons

De dag begon vandaag goed voor de fietsers die over de Concourslaan door het Stadspark fietsten tussen 07.30 en 09.00 uur. Zij werden namelijk verrast met een uitdeelactie van Groningen Bereikbaar in samenwerking met Aanpak Ring Zuid. Fietsers ontvingen een zakje bonbons, omdat zij vanaf vandaag moeten omfietsen. De organisaties willen fietsers bedanken en stimuleren om te blijven fietsen.

Overlast van sloop en start nieuwbouw Julianabrug

Deze week gaan we verder met de sloopwerkzaamheden aan de westzijde van de oude Julianabrugbrug (de kant van de Muntinglaan). Deze werkzaamheden duren tot het voorjaar van 2023. Volgende maand gaan we een bouwkuip maken voor de nieuwbouw van de brug. Omwonenden hebben vanwege alle opeenvolgende werkzaamheden lange tijd te maken met geluidsoverlast.

Start met vervangen viaduct Concourslaan (Stadspark)

Op 10 januari zijn we begonnen met de sloop van het viaduct van de westelijke ringweg over de Concourslaan (Stadspark). We gaan hier een nieuw viaduct bouwen. Dat is nodig omdat de ringweg hier breder wordt gemaakt. De werkzaamheden zorgen voor veel bouwverkeer over de Concourslaan. We vragen alle weggebruikers extra goed op te letten.

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.