canvas-JvK_20131025_RuttgerNoordam_1

Rutger Noordam zet zich in voor leefbaarheid van wijk De Buitenhof

Sanne Heesterbeek13 november 2013West


Buurtvereniging ziet inzet beloond: gemeenteraad nu toch overtuigd van nut geluidsschermen Buitenhof

De vierbaansweg van de A7 wordt een zesbaansweg en krijgt daarnaast ook een busbaan. Dit brengt een hoop extra verkeer met zich mee. Het is onvermijdelijk dat dit ook gevolgen heeft voor de bewoners van De Buitenhof, de wijk die naast de A7 ligt. Rutger Noordam is bewoner van De Buitenhof en actief lid van de buurtcommissie. Hij vertelt ons hoe belangrijk het is dat er bij het maken van een stedelijk plan genoeg rekening wordt gehouden met de leefbaarheid van de stad. Hij zet zich in voor de leefbaarheid van zijn wijk, en zag de inspanningen van de buurtbewoners ten behoeve van geluidsschermen beloond.

Rutger Noordam (53) woont nu vijftien jaar met zijn gezin in De Buitenhof. "De Buitenhof is een heel fijne wijk met veel jonge gezinnen. We hebben met elkaar een heel levendige buurtcommissie opgericht en we organiseren het hele jaar door allerlei activiteiten. Het is een heel bruisend geheel."

Buurtcommissie

Noordam is actief lid van de buurtcommissie. "De Buurtcommissie Buitenhof maakt deel uit van de Vereniging Wijkopbouw Hoogkerk, die alle wijken in het westen van de stad verenigt. Met de commissie hebben we een omvangrijke zienswijze opgesteld. Dit document is toen op internet geplaatst, en binnen drie dagen hadden 126 mensen hun steun betuigd door op de steunsite hiervoor te tekenen."

Geluidsschermen Stadspark

Noordam legt uit wat de drie hoofdpunten binnen de zienswijze zijn. "In het huidige plan zouden de geluidsschermen bij het Stadspark, onze achtertuin, verdwijnen. Op die manier heb je geen park meer. De geluidsschermen zijn randvoorwaarde voor het behouden van het park."

Geluidsscherm De Buitenhof en Hoogkerk-Zuid

"Ten tweede is het voor onze wijk van belang dat het geluidsscherm bij De Buitenhof naast het bedrijventerrein wordt verhoogd. Er is nu al veel herrie met het heel lage scherm dat we hebben. Als er straks banen bijkomen op de snelweg met een verdere verkeerstoename, is het onvermijdelijk dat er meer geluid onze wijk in komt."

"Als laatste is er aandacht geschonken aan het scherm in Hoogkerk-Zuid. Momenteel is dat scherm onvolledig en gebrekkig."

"Ik vind het heel belangrijk dat er bij het maken van een stedelijk plan rekening wordt gehouden met de leefbaarheid van de stad"

Rutger Noordam

Leefbaarheid

"Bij het maken van modelberekeningen met betrekking tot de geluidsoverlast moet nagedacht worden over alle mogelijke situaties", zo vindt Noordam. "Het is nogal een verschil van welke kant de wind komt en of het wegdek nat of droog is. Ik vind het heel belangrijk dat er bij het maken van een stedelijk plan rekening wordt gehouden met de leefbaarheid van de stad."

Gemeenteraad

De buurtcommissie is met haar zienswijze ook naar de gemeenteraad gegaan en dat was niet zonder resultaat: "Tot onze grote voldoening heeft de gemeenteraad drie moties unaniem aangenomen. Dit betekent dat zij zich gaan inzetten voor het behoud of de aanleg van de geluidsschermen. We zijn hier nu vijftien jaar mee bezig en eindelijk gebeurt er iets. We hopen dat het ook doorkomt in het plan."


Lees ook: