Papiermolentunnel vanaf maandag openDe werkzaamheden aan de Papiermolentunnel zijn bijna afgerond. De tunnel gaat maandag 5 juni om 11.00 uur open voor fietsers en voetgangers. De tunnel verbindt de Rivierenbuurt (Merwedestraat) met openluchtzwembad De Papiermolen en de zuidzijde van de stad.

De nieuwe tunnel gaat niet alleen onder de zuidelijke ringweg door, maar ook onder de toekomstige verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. De tunnel wordt daarmee een stuk langer. De nieuwe fietstunnel komt lager te liggen dan de oude fietstunnel. Om deze reden komt ook het kruispunt Maaslaan-Merwederstraat lager te liggen. Hierdoor ontstaat hoogteverschil tussen de stoep en de straten. De bouw van de de nieuwe Papiermolentunnel heeft bijna twee jaar geduurd en is begonnen in november 2021.

Impressie van de nieuwe Papiermolentunnel aan de zijde van zwembad De Papiermolen.
Impressie van de nieuwe Papiermolentunnel aan de zijde van zwembad De Papiermolen. Ontwerp: Syb van Breda.

Kunstwerk in Papiermolentunnel zorgt voor extra uitstraling

Om de nieuwe Papiermolentunnel een bijzondere uitstraling te geven voor voetgangers en fietsers, is aan verschillende kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken voor kunst aan de binnenzijde. Uiteindelijk is gekozen voor het ontwerp van Hadassah Emmerich. Zij ontwierp voor de Papiermolentunnel een reeks van kleurrijke landschappen, aan beide wanden zes. De landschapsscènes zijn ongeveer 11 meter breed en worden van elkaar gescheiden door gekleurde stroken. Dit doorbreekt het langgerekte karakter van de wanden.

Van voetgangersbrug naar fietstunnel

In het Tracébesluit over de zuidelijke ringweg van 2014 was deze nieuwe fietstunnel nog niet opgenomen. Toen werd nog gedacht aan een voetgangersbrug over de ringweg heen. Mede dankzij de inzet van buurtbewoners is er een aangepast plan gemaakt. De voetgangersbrug is hierin geschrapt en daarmee is het plan voor een langere en lagere fietstunnel werkelijkheid geworden. Speciale dank gaat hierbij uit naar architect Syb van Breda, die veel moeite heeft gestoken in een passend ontwerp én de projectorganisatie wist te overtuigen van de haalbaarheid van zijn idee.


Lees ook: