canvas-20200804 Vrijheidsplein - foto Jeroen van Kooten - 08_20200804_JvK_WegDerVerenigeNaties-Laan40-45_026

Volop activiteit rond Vrijheidsplein rest dit jaar

John22 oktober 2020West


In de rest van 2020 zijn er veel verschillende werkzaamheden op en nabij het Vrijheidsplein (het verkeersplein bij de Gasunie). De meeste werkzaamheden hebben te maken met de tijdelijke weg die we langs de ringweg aanleggen tussen Vrijheidsplein en Julianaplein. Daardoor moeten op- en afritten worden verschoven. In dit artikel geven we een overzicht.

Vanaf augustus: Tijdelijke weg Vrijheidsplein-Julianaplein

We werken aan een tijdelijke weg langs de zuidkant van de ringweg tussen Vrijheidsplein en Julianaplein, dus langs de Laan van de Vrede. De bouw van de tijdelijke weg heeft alles te maken met het viaduct over de Paterswoldsweg. Dat viaduct moet worden vervangen. Daarom bouwen we aan de zuidkant van het bestaande viaduct een tijdelijk viaduct. Zodra het verkeer daaroverheen rijdt, kunnen we een deel van het bestaande viaduct slopen. De tijdelijke weg is nodig om het verkeer richting het tijdelijke viaduct te leiden.

afbeelding viaduct paterswoldseweg
De tijdelijke weg tussen Vrijheidsplein en Julianaplein komt aan de zuidkant van de ringweg, langs de Laan van de Vrede, en loopt over het tijdelijke viaduct bij de Paterswoldseweg.

Eind september – 16 november: Rioolleiding bij Leonard Springerlaan

Vanaf eind september werken we bij de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza). Hier brengen we met een gestuurde boring een nieuwe persrioolleiding aan onder de westelijke ringweg. Dit doen we als voorbereiding op de aanpak van deze kruising. De werkzaamheden duren nog tot 16 november. De afslag met de Leonard Springerlaan is tot 2 november dicht. Tot 16 november kan het verkeer vanaf de Concourslaan niet de westelijke ringweg op rijden.

20201015 leonard springerlaan - foto Raymond Bos - LR - Gestuurde boring - Foto ID-6356547
Het boorgat bij de Leonard Springerlaan (15 oktober 2020). Foto: Raymond Bos.
20201015 leonard springer laan gestuurde boring - foto Raymond Bos - LR - Gestuurde boring - Foto ID-6356561
Het boren van de rioolbuis onder de westelijke ringweg door (15 oktober 2020). Foto: Raymond Bos.

Begin oktober-half november: Donderslaanvijver

De Donderslaanvijver ligt aan de zuidwestkant van het Vrijheidsplein en loopt helemaal door tot aan Laan Corpus den Hoorn. Voor het vernieuwen van het Vrijheidsplein wordt het meest noordelijke deel van de vijver deels gedempt. Daar zijn we half oktober mee begonnen. Daarvoor waren we al gestart met het verwijderen van de palen van de oude geluidsschermen. De werkzaamheden duren tot half november.

kaartje-donderslaanvijver-klein
De Donderslaanvijver (rood) wordt deels gedempt.

5 t/m 30 oktober: Afrit vanaf Julianaplein naar Vrijheidsplein

Aan de noordkant van de ringweg ligt de afrit vanaf het Julianaplein naar het Vrijheidsplein. Deze moet worden verlegd voor het verbreden van het viaduct over de Paterswoldseweg. Daarom gaan we deze afrit eerst iets opschuiven richting de Expositielaan (deze loopt achter MartiniPlaza langs). Zo ontstaat een middenvak met genoeg werkruimte. Hier kunnen we vervolgens een nieuwe afrit gaan bouwen, die we aansluiten op de huidige noordbaan.

20200928 afrit julianaplein naar vrijheidsplein - foto RWS - 0J9A8431
De afrit vanaf het Julianaplein naar het Vrijheidsplein. Foto: Rijkswaterstaat (28 september 2020).

26 oktober-6 november: Afrit 36a Stadspark/Martini Ziekenhuis

Het verkeer dat vanaf het Julianaplein komt, kan vlak na het passeren van het Vrijheidsplein de afrit nemen naar Stadspark/Martini Ziekenhuis. Dit is afrit 36a. Ook deze moet worden verlegd. Dat doen we in de periode van 26 oktober tot 6 november. Verkeer uit de richting Hoogezand wordt omgeleid via de rotondes bij Hoogkerk, verkeer uit Assen via Laan Corpus den Hoorn. De verbindingsweg van de westelijke ringweg naar de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn blijven gewoon open.

20200807 afrit vrijheidsplein laan corpus den hoorn - foto Jeroen van Kooten - LR_03_20200728_JvK_afslag_A7_Stadspark_021
De afrit naar Laan Corpus den Hoorn. De rechter auto rijdt op de afrit 36a. Die gaat tijdelijk dicht. De linker auto rijdt op de verbindingsweg vanaf Ring West. Die blijft open. Foto: Jeroen van Kooten (augustus 2020).

26 oktober-18 januari 2021: Fietspad oostzijde Vrijheidsplein

Bij het Vrijheidsplein hebben we ruimte nodig om de tijdelijke weg veilig aan te leggen. Daarom is het fietspad langs de oostkant van het Vrijheidsplein dicht vanaf maandag 26 oktober tot 18 januari 2021. Dat is het fietspad tussen de Laan van de Vrede (in Corpus den Hoorn) en de Expositielaan (bij Martiniplaza). Fietsers worden omgeleid via de Leonard Springerlaan en de Paterswoldseweg.

20200804 fietspad oostzijde Vrijheidsplein - foto Jeroen van Kooten - LR_08_20200804_JvK_WegDerVerenigeNaties-Laan40-45_017
Het fietspad aan de oostzijde van het Vrijheidsplein. Foto: Jeroen van Kooten (augustus 2020).
Afsluiting fietspad oostkant Vrijheidsplein (003) - kaart Groningen Bereikbaar
De omleiding loopt via de Paterswoldseweg. Klik op de kaart voor een vergroting. Kaart: Groningen Bereikbaar.

26-30 oktober: Paterswoldseweg

Eind oktober gaan we het tijdelijke viaduct over de Paterswoldseweg plaatsen en het nieuwe wegdek aanbrengen. De Paterswoldseweg is in de nacht van 28 en 29 oktober gestremd voor alle verkeer. Overdag is de weg van 26 tot 30 oktober deels afgesloten, maar dan kan het verkeer de werkzaamheden wel passeren.

20200928 tijdelijk viaduct paterswoldseweg laan van de vrede in aanbouw - foto RWS - 0J9A8427
Het tijdelijke viaduct en de tijdelijke weg in aanbouw. Foto: Rijkswaterstaat (28 september 2020).

6 november-7 december: Bestaande toerit vanaf Vrijheidsplein naar Julianaplein

De tijdelijke weg die we bouwen, loopt voor een deel over de bestaande toerit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein. Daarom gaan we deze toerit een stukje opschuiven naar het noorden. Dat gebeurt van 6 november tot 7 december. We beginnen deze werkzaamheden met het deels ontmantelen van de toerit. Daarna kunnen we de tijdelijke weg afbouwen en de toerit verbinden met de tijdelijke weg. De toerit is in deze periode afgesloten voor verkeer. Automobilisten kunnen dan tijdelijk niet vanaf de westelijke ringweg of vanaf de Laan Corpus den Hoorn naar het Julianaplein rijden.

GB18 p01b kaartje Afsluiting toerit Vrijheidsplein-Julianaplein_v3
Afsluiting toerit Vrijheidsplein naar Julianaplein (rode pijl). Verkeer wordt omgeleid via af- en oprit Hoogkerk (groene route) en overige ringwegen (gele route). Afbeelding: Groningen Bereikbaar.
20200804 toerit vrijheidsplein naar julianaplein foto Jeroen van Kooten - LR_10_20200804_JvK_WegDerVerenigeNaties-Laan40-45_006
De toerit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein (augustus 2020). Foto: Jeroen van Kooten.

27 t/m 30 november: Omzetten verkeer richting Julianaplein op tijdelijke weg

Voor het omzetten van het verkeer op de tijdelijke weg hebben we twee weekenden nodig. De eerste is het weekend van 27 t/m 30 november. Dan is de zuidelijke ringweg afgesloten tussen de westelijke ringweg en het Julianaplein. In dit weekend kan dus ook het doorgaande verkeer vanaf Drachten niet direct het Julianaplein bereiken. Het verkeer wordt omgeleid via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Na dit weekend rijdt het verkeer richting het Julianaplein over de tijdelijke weg bij de Laan van de Vrede en het tijdelijke viaduct over de Paterswoldseweg.

20201012 aanbouw tijdelijke weg laan van de vrede paterswoldseweg - foto RWS - 0J9A9531_ARZ d.d. 12 okt 2020 (19) (1)
De tijdelijke weg die tegen de ringweg wordt gebouwd, gezien vanuit de lucht. De flats schuin op de ringweg staan aan de Laan van de Vrede. Foto: Rijkswaterstaat (12 oktober 2020).

11 t/m 14 december: Omzetten verkeer richting Drachten op tijdelijke weg

Twee weken later, dus in het weekend van 11 t/m 14 december, is de andere kant aan de beurt. Dan kan het verkeer dus niet vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. De omleiding loopt via de zuidelijke, oostelijke en noordelijke ringweg. Na dit weekend rijdt het verkeer richting Drachten over de voormalige zuidbaan.

Voor beide weekendstremmingen geldt dat de werkzaamheden bij slecht weer opschuiven naar een ander weekend.

Fase 1 paterswoldseweg
De situatie na de beide weekenden. Het groene deel van het viaduct is dan vrijgekomen en kan worden afgebroken.

Titelfoto: het Vrijheidsplein. Foto: Jeroen van Kooten (augustus 2020).


Lees ook: