canvas-20200804 toerit vrijheidsplein naar julianaplein foto Jeroen van Kooten - LR_10_20200804_JvK_WegDerVerenigeNaties-Laan40-45_006

Toerit Vrijheidsplein naar Julianaplein maand dicht voor bouw tijdelijke weg

John16 oktober 2020Julianaplein


Combinatie Herepoort gaat van 6 november tot en met 7 december 2020 de toerit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein een stukje opschuiven. Dat is nodig om langs de ringweg een nieuwe, tijdelijke weg aan te leggen. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer niet van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein rijden. Het verkeer wordt omgeleid. Automobilisten krijgen het dringende advies de gele borden te volgen.

De werkzaamheden hebben te maken met het vervangen van het viaduct over de Paterswoldseweg. Hier zijn we in augustus begonnen met het bouwen van een tijdelijk viaduct aan de zuidzijde van het bestaande viaduct. Tegelijk bouwen we langs de Laan van de Vrede een tijdelijke weg. Zodra dit viaduct aan de zuidkant van de ringweg klaar is, kunnen we het verkeer ‘opschuiven’ (zie afbeelding hiernaast). Het verkeer richting het Julianaplein gaat over de tijdelijke weg en het tijdelijke viaduct (oranje) rijden. Daarna schuift het verkeer richting het Vrijheidsplein op naar de oude zuidbaan (rood). Het noordelijke deel van het viaduct (groen) komt zo vrij te liggen van verkeer en kan gesloopt worden. De tijdelijke weg en het tijdelijke viaduct blijven zo’n twee jaar in gebruik.

Fase 1 paterswoldseweg

De tijdelijke weg loopt deels op de plek van de bestaande toerit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein. In de periode van 6 november tot 7 december schuiven we de toerit daarom een stukje naar het zuiden.

Hinder voor omwonenden

Direct omwonenden hebben begin oktober een brief (pdf, 505 kB) (pdf) gekregen met informatie over de overlast van deze en andere werkzaamheden rondom de Paterswoldseweg en de Laan van de Vrede.

20201012 aanbouw tijdelijke weg laan van de vrede paterswoldseweg - foto RWS - 0J9A9531_ARZ d.d. 12 okt 2020 (19) (1)
De tijdelijke weg in aanbouw, langs de Laan van de Vrede. Foto: Rijkswaterstaat (oktober 2020).

Hinder voor verkeer

De toerit voor het verkeer vanaf het Vrijheidsplein naar het Julianaplein is van vrijdag 6 november (22.00 uur) tot maandag 7 december (6.00 uur) afgesloten voor autoverkeer. Automobilisten kunnen dan dus niet vanaf de westelijke ringweg of vanaf de Laan Corpus den Hoorn naar het Julianaplein rijden. Het verkeer wordt omgeleid via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg of via de af- en oprit bij Hoogkerk.

GB18 p01b kaartje Afsluiting toerit Vrijheidsplein-Julianaplein_v3
Het verkeer wordt omgeleid via de overige ringwegen (gele route) of via de af- en oprit bij Hoogkerk (groene route). Afbeelding: Groningen Bereikbaar.

In november en december zijn bovendien twee weekendstremmingen nodig om het verkeer van en naar Friesland naar deze nieuwe tijdelijke weg om te zetten.

Doorstroming

Tijdens de omleidingen houdt een team van verkeerskundigen van Groningen Bereikbaar, Aanpak Ring Zuid, Combinatie Herepoort en gemeente Groningen de verkeerssituatie in en rond de stad in de gaten. Als het nodig is, kunnen zij aanpassingen doen in de verkeersstromen, bijvoorbeeld door verkeerslichten anders af te stellen of door verkeer om te leiden.

Titelfoto: de toerit vanaf het Vrijheidsplein naar het Julianaplein, met rechts de zuidelijke ringweg en daarachter het gebouw van Gasunie. Foto: Jeroen van Kooten (augustus 2020).


Lees ook: