canvas-JvK_20130617_Julianaplein_06

Extra borden maken einde aan verwarring snelheid zuidelijke ringwegHet is niet voor iedereen duidelijk wat de maximale snelheid is op de tijdelijke weg op de zuidelijke ringweg van Groningen. De rijstroken zijn hier iets smaller geworden en er staan roodwitte geleidebaken. Toch mag je in beide richtingen ‘gewoon’ 70 km/uur. Dit weekend plaatst Combinatie Herepoort extra snelheidsborden langs de zuidbaan om aan de verwarrende situatie een einde te maken.

Sinds 2 februari 2019 rijdt het verkeer vanaf het Julianaplein richting de Europaweg over een tijdelijke weg. Direct na het Julianaplein staat aangegeven wat de maximumsnelheid is: 70 km/uur. Veel automobilisten raken in de war omdat er daarna een ‘slinger’ in de weg zit waar de rijstroken smaller worden. Ook staan er roodwitte geleidebaken, waarbij vaak een lagere snelheid geldt. Dat is hier niet het geval. Extra verwarring ontstaat aan het eind van de tijdelijke weg waar een ‘herhalingsbord’ staat, waarmee de maximumsnelheid van 70 km/uur wordt bevestigd. Daarbij hangt ook een bord dat het einde van alle verboden aangeeft. In dit geval markeert dit bord niet het einde van een lagere snelheid, maar het einde van de breedtebeperking. De breedtebeperking is namelijk ook een verbod: deze rijstrook is verboden voor voertuigen die breder zijn dan 2,0 meter (voornamelijk vrachtverkeer).

De verwarring over de toegestane snelheid zorgt er ook voor dat sommige automobilisten voor de zekerheid 50 km/uur gaan rijden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom heeft wegbeheerder Rijkswaterstaat besloten bij het begin van de slinger in de weg borden te plaatsen waarop de maximumsnelheid van 70 km/uur wordt herhaald.

Let op: sinds kort staat er weer een flitspaal bij de zuidbaan. Vanaf 4 maart worden hier boetes uitgedeeld aan te hard rijdende automobilisten. Bij de flitspaal is de maximumsnelheid dus 70 km/uur.

Werkzaamheden

De extra borden worden geplaatst in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 maart. In die nacht is de noordbaan van de ringweg al gestremd in verband met het vervangen van de verkeersregelinstallatie op het Julianaplein. Ook elders rond het Julianaplein zijn af en toe rijstroken afgezet. Het verkeer vanaf het Julianaplein richting Europaplein ondervindt geen extra hinder van het plaatsen van de borden.

Noordbaan

Voor de duidelijkheid: ook op de noordbaan (vanaf Europaplein tot Julianaplein) is de maximumsnelheid 70 km/uur. Omdat het asfalt van deze tijdelijke weg in eerste instantie niet stroef genoeg was, was de maximale snelheid hier aanvankelijk 50 km/uur. In november 2018 is deze beperking opgeheven en is de snelheid weer 70 km/uur geworden.

RWSNN_Ring zuid Gron d.d. 19 febr 2019 (19) bijgesneden
Op deze recente luchtfoto van de zuidelijke ringweg is de tijdelijke weg goed te zien. Foto: Rijkswaterstaat.

Titelfoto: Jeroen van Kooten.


Lees ook: