canvas-geleiderail-a28-maart2019-raymondbos

Werkzaamheden aan voegen zuidelijke ringweg in weekend van 13 tot 16 decemberCombinatie Herepoort gaat van vrijdag 13 december 22.00 uur tot maandag 16 december 05.00 uur aan de slag met verschillende voegen op de noordbaan van de zuidelijke ringweg. De weg is in deze periode afgesloten vanaf knooppunt Euvelgunne tot aan de afrit Hereweg, richting Drachten/Assen. De werkzaamheden zijn zowel overdag als ’s nachts. Hierdoor ontstaat een robuuste oplossing die problemen met de voegen in de toekomst zeer waarschijnlijk zullen voorkomen.

Een voeg is een constructie van ongeveer een meter breed die twee weggedeeltes aan elkaar verbindt. Deze voegen bevinden zich op meerdere plekken op de zuidelijke ringweg (zie onderstaande kaartje), zoals bijvoorbeeld tussen de ‘oude’ rijbanen en de ‘nieuwe’ weggedeeltes van de tijdelijke weg ter hoogte van de viaducten bij de Hereweg, de Esperantokruising en het Oude Winschoterdiep. In het weekend van 13 tot 16 december werkt Combinatie Herepoort op drie plekken aan ‘langsvoegen’ (voegen in de lengte van de rijbanen) en op één plek aan ‘dwarsvoegen’ (voegen overdwars op de rijbanen).

Reparatie langsvoegen bij drie viaducten

Ter hoogte van de viaducten bij de Hereweg, de Esperantokruising en het Oude Winschoterdiep werken we aan ‘langsvoegen’. Deze voegen verbinden de tijdelijke noordbaan met de oude weggedeeltes van de ringweg. De stalen platen die onder het asfalt zijn aangebracht tijdens de bouw van de tijdelijke weg, veroorzaken problemen met de langsvoegen doordat deze op sommige plekken verschoven zijn. Om dit te verhelpen, gaan we eerst het wegdek inzagen en het asfalt verwijderen. Hierna worden de stalen platen verwijderd en egaliseren we het beton onder de stalen platen. De verwijderde platen brengen we opnieuw aan op een stevigere manier dan voorheen. Hierna kan het asfalt en de markering opnieuw worden aangebracht. Na de winter bekijkt Combinatie Herepoort hoe de constructie zich houdt en of er een dikkere asfaltlaag nodig is.

dwarsdoorsnede viaduct
Dwarsdoorsnede van de tijdelijke weg met langsvoegen

Vervangen dwarsvoegen Euvelgunnerbrug

Ter hoogte van de Euvelgunnerbrug voert Combinatie Herepoort onderhoud uit aan vijf dwarsvoegen (zie onderstaande kaart). De stalen constructie van deze voegen is versleten en gaan we vervangen met nieuwe stalen elementen. Deze werkzaamheden zijn op de noordbaan van de ringweg.

Overige werkzaamheden

In hetzelfde weekend legt Combinatie Herepoort aan de zuidelijke ringweg ter hoogte van het Europaplein een kabel aan over een portaal. Van vrijdag 13 december 23.00 uur tot zaterdag 14 december 05.00 uur is de zuidbaan van de zuidelijke ringweg ter hoogte van het Europaplein afgesloten. Verkeer richting Hoogezand rijdt dan de ringweg af bij de afrit Europaweg en kan bij de oprit Europaweg de ringweg weer oprijden (zie onderstaande afbeelding). Over het gehele afgesloten tracé werken we ook aan het onderhoud van de weg, zoals de afwatering, verlichting, portalen, reflectoren en verkeersborden. Tussen knooppunt Euvelgunne en de Euvelgunnerbrug plaatsen we een deel geleiderail.

Nachtelijke werkzaamheden

Naast de hinder voor het verkeer door de afsluiting van de zuidelijke ringweg, kunnen de werkzaamheden ook geluidsoverlast veroorzaken voor omwonenden. De werkzaamheden zijn deels in de nacht vanwege de beperkte tijd die beschikbaar is. Met name de werkzaamheden in de nacht van vrijdag 13 december kunnen voor hinder zorgen vanwege het inzagen van het wegdek.

Vragen of klachten over deze werkzaamheden? Neem contact op met het Loket Verkeer en Werkzaamheden, (050) 367 89 89, loketverkeer.werkzaamheden@groningen.nl of mail naar info@aanpakringzuid.nl.

Foto: Raymond Bos

Voeg herstellen plaatje-v3
Locaties werkzaamheden aan voegen

Lees ook: