canvas-RWSNN_Ring zuid Gron d.d. 19 febr 2019 (14) corr

Nieuwe verkeerslichten op het Julianaplein

John25 februari 2019Julianaplein


In het weekend van 2 en 3 maart gaan we de verkeerslichten op het Julianaplein vervangen. De vervanging is nodig omdat de huidige verkeersregelautomaat aan het eind van zijn levensduur is, wat het risico op storingen te groot maakt. In de nacht van zaterdag op zondag 3 maart zijn er daarom bij het Julianaplein verschillende afsluitingen nodig.

De verkeerslichten die boven de weg hangen op het Julianaplein, maken deel uit van een verkeersregelinstallatie (VRI). Die VRI bestaat behalve uit de verkeerslichten zelf, ook uit bijvoorbeeld verkeerslussen in de weg. Deze verkeerslussen signaleren hoeveel auto’s er over de weg rijden. Als er op een bepaalde rijstrook geen auto’s meer zijn, kan het verkeerslicht sneller op rood en krijgt een andere baan eerder groen. Dit geheel van verkeerslussen en verkeerslichten wordt aangestuurd door een verkeersregelautomaat. Dat is zeg maar de grote computer die het verkeer op het Julianaplein regelt.

Vervangen

Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort hebben gezamenlijk besloten de verkeersregelautomaat op het Julianaplein te vervangen. "De huidige automaat is aan het einde van zijn levensduur en wordt steeds gevoeliger voor storingen", legt verkeersmanager Jos Veneberg van Combinatie Herepoort uit. "Als er nu een storing optreedt, bijvoorbeeld in de ochtend- of avondspits, ontstaan er grote problemen. Het Julianaplein is namelijk te groot om, met behoud van de capaciteit, tijdelijk verkeersregelaars in te zetten. Dat kan alleen als je een deel van de rijstroken afsluit, wat tot enorme opstoppingen gaat leiden.”

Niet alleen de automaat moet worden vervangen, maar ook de verkeerslichten boven de weg zelf. "Daarom zijn er het komend weekend verschillende afsluitingen nodig. Nadat het systeem is vervangen, wordt het uitgebreid getest. De nieuwe VRI blijft in gebruik totdat het tijdelijke Julianaplein in gebruik wordt genomen. Daarna gaan we het systeem elders bij de ringweg gebruiken.”

Als het goed is, merkt de automobilist maandag 3 maart niets meer van de vervanging. “Alles ziet er dan weer net zo uit als nu. Maar achter de schermen hebben we dan een zorg minder.”

Afsluitingen

In de tabel hieronder de afsluitingen in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 maart 2019.

tijdstip

afgesloten weggedeelte

omleiding

20.00 uur – 9.00 uur

Noordbaan ringweg vanaf Euvelgunne tot Julianaplein

omleiding via ring

22.00 uur – 06.00 uur

Oprit 36 Groningen-West richting Julianaplein

en rijbaan vanaf Vrijheidsplein richting Julianaplein (in oostelijke richting)

omleiding via dubbele rotondes Hoogkerk

22.00 uur – 9.00 uur

Oprit vanaf Emmaviaduct naar zuidelijke ringweg richting Hoogezand

omleiding via dubbele rotondes Hoogkerk

Tijdens de werkzaamheden zijn bij het Julianaplein ook af en toe rijstroken afgesloten. Het verkeer kan hier nog wel langs.

De werkzaamheden zijn afhankelijk van de omstandigheden, zoals het weer. Als er zaterdag niet gewerkt kan worden, schuift alles twee weekenden op. Dat heeft te maken met werkzaamheden bij de Brailleweg in het weekend van 9 en 10 maart. Deze kunnen niet tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Als de werkzaamheden zondagochtend niet op tijd klaar zijn, maken we het werk af in de nacht van zondag 3 op maandag 4 maart. Ook in dat geval zijn er zondag overdag geen afsluitingen. Uiterlijk op maandag 6.00 uur is dan alles weer open.


Lees ook: