Voortgang werkzaamheden vanuit de lucht | 12 april 2022 | Foto's: Rijkswaterstaat


Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Deze belangrijkste toegangspoort van de stad dreigt dicht te slibben door de grote groei die Groningen doormaakt. De ombouw van de zuidelijke ringweg verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid. In dit fotoalbum nemen we je mee vanuit de lucht naar de vier deelgebieden: West, Julianaplein, Zuiderplantsoen en Oost. We laten je per deelgebied zien waar we nu staan en waar we naar toe werken.

1

In deelgebied West zorgen we voor een betere aansluiting van de A7 op de zuidelijke en westelijke ringweg en een snellere doorstroming op het Vrijheidsplein. Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein komen extra rijstroken.

2

De rotondes bij Corpus den Hoon blijven bestaan, maar worden veel rustiger. Het verkeer vanuit Drachten naar de westelijke ringweg (en andersom) komt hier niet meer langs. Dat betekent dat de wijk Corpus den Hoorn en ook het Martini Ziekenhuis beter bereikbaar worden. Momenteel zijn er geen werkzaamheden bij de dubbele rotondes Corpus den Hoorn.

3

Het Vrijheidsplein wordt ongelijkvloers. Dat betekent dat er straks geen kruisend verkeer meer is op het Vrijheidsplein. Elke verkeersstroom krijgt zijn eigen rijbaan. Dat verbetert de doorstroming en de veiligheid. We zijn gestart met het verdiepte deel van het Vrijheidsplein. Dit wordt in de eindsituatie de weg van Drachten naar de westelijke ringweg. Bij het Vrijheidsplein trillen en drukken we tot 20 mei damwanden in.

6

Op het Julianaplein werken we hard door aan de tijdelijke T-kruising.  Deze kruising verbindt de bestaande wegen in de richtingen Hoogkerk/Drachten (N7/A7), Hoogezand (zuidelijke ringweg, N7) en Groningen-Zuid/Assen (A28). Vanaf 9 mei 2022 06.00 uur kan het verkeer vanuit iedere richting gebruik maken van het tijdelijke Julianaplein.

5

Het verkeer vanaf de A28 vanuit Assen rijdt onder het tijdelijke Julianaplein door naar het centrum.

8

De Papiermolentunnel is vervangen door een langere tunnel. Deze loopt niet alleen meer onder de zuidelijke ringweg door, maar ook onder de toekomstige verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. We hebben de oude tunnel dus verwijderd. Hiervoor moesten we letterlijk een gat in de zuidelijke ringweg graven. Alle nieuwe tunneldelen staan inmiddels op hun plek. Nu vullen we alles weer aan met grond en vervolgens met asfalt. Vanaf 9 mei kan het verkeer weer over de zuidelijke ringweg heen rijden.

9

Gedurende heel 2022 storten we het beton voor de vloeren, wanden en deksels van de verdiepte ligging. De betonstorten vinden in principe plaats binnen de bouwhekken en binnen reguliere werktijden (tussen 07.00 uur en 19.00 uur).

10

Tot 29 april brengen we damwandankers aan bij het Oude Winschoterdiep. Daarna kunnen we de bouwkuip ten oosten van het Oude Winschoterdiep ontgraven. Ook brengen we palen aan voor de fundering  van de tunnelbak die hier komt.

11
12

Het Europaplein is een druk knooppunt waar in de spits veel opstoppingen ontstaan. We gaan hier de verkeersstromen uit elkaar halen. Verder zorgen we hier voor een betere aansluiting van de ringweg op bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond. Bedrijven in de omgeving van de Bornholmstraat zijn sneller te bereiken vanuit het westen en we passen knooppunt Westerbroek aan. Daardoor kan ook dit knooppunt meer verkeer verwerken.

13

Voor het verkeer uit het westen, dus vanaf het Julianaplein, schuift de afrit bij de Europaweg wat verder op. De werkzaamheden voor deze afrit zijn begonnen. Deze afrit gaat straks over de Europaweg heen en loopt dan met een boog om de Skivijver, tot aan de Herningweg. Daar wordt het verkeer gesplitst. Ga je richting binnenstad of het UMCG, dan ga je over de Europaweg. Ben je op weg naar de winkels en bedrijven aan de Sontweg en omgeving, dan kun je direct naar de Bornholmstraat.

14

Vanaf de Europaweg tot het Euvelgunneviaduct verbreden we de weg, we renoveren de viaducten en leggen nieuw asfalt. Daarom is de ringweg ook in het oosten van de stad afgesloten.

15

Ook bij de Bornholmstraat verbreden en renoveren we het viaduct.