Nieuwsbrief Aanpak Ring Zuid

5 mei 2023

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze nieuwsbrief onder andere plattegronden van de toekomstige inrichting van de Vondellaan. Deze week zijn we hier begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. Verder hebben we mooie foto's en een video van het uithijsen van het wegdek van de hoge Euvelgunnerbrug. En we kijken in twee artikelen terug naar 100 jaar geleden: toen de tractortram over de Paterswoldseweg reed en toen de drafbaan in het Stadspark open ging.

STRAKS: De nieuw ingerichte Vondellaan

Deze week zijn we begonnen met het verleggen van kabels en leidingen langs de Vondellaan. Dit is de eerste stap om de Vondellaan opnieuw in te richten, later dit jaar. De nieuwe inrichting is nodig vanwege de directe aansluiting die de Vondellaan heeft gekregen op de zuidelijke ringweg. Hier leggen we uit hoe we de Vondellaan gaan inrichten.

Verwijderen val Euvelgunnerbrug | 26 april 2023 | Foto's: Raymond Bos

Het verwijderen van de 'val' is ook vastgelegd door onze fotograaf Raymond Bos.

Video: uithijsen brugdek Euvelgunnerbrug

20230504 uithijsen brugdek hoge Euvelgunnerbrug

Afgelopen week hebben we een spectaculaire klus uitgevoerd bij de hoge Euvelgunnerbrug in de zuidelijke ringweg. We hebben de ‘val’, het beweegbare deel van de brug, tijdelijk uitgetakeld om de draaiconstructie te verwijderen. In deze video is te zien hoe we dat hebben gedaan.

TOEN: Paardenkoersen op de drafbaan in het Stadspark

1935 paardenrennen stadspark

De voormalige drafbaan in het Stadspark, bij de westelijke ringweg, is tegenwoordig het decor voor evenementen, zoals het Bevrijdingsfestival. Ruim honderd jaar geleden werd de drafbaan geopend, in aanwezigheid van koningin Wilhelmina. Paardenkoersen zijn jarenlang een grote bron van vermaak geweest voor de inwoners van de stad Groningen.

Video: Oprit Bornholmstraat richting Julianaplein open gegaan

Maandagochtend is een nieuwe oprit naar de zuidelijke ringweg open gegaan. Het autoverkeer kan nu bij de Bornholmstraat (bij Bauhaus) de zuidelijke ringweg oprijden richting het Julianaplein. De nieuwe oprit is onder andere bedoeld voor bezoekers en klanten van de bedrijven en winkels in het zuidoosten van de stad. Denk aan de Bornholmstraat, de Sontweg en het Sontplein. De oprit is geopend door Harry Bouma van Bedrijvenvereniging Zuidoost en Teun Alberts van Combinatie Herepoort.

TOEN - Tractortram aan de Paterswoldseweg

Onder het nieuwe viaduct aan de Paterswoldseweg zijn twee enorme afbeeldingen aangebracht. Aan de westzijde is de ‘tractortram’ te zien: een tram die werd voortgetrokken door een Ford-Truck. Deze reed tussen 1921 en 1929 vanaf Groningen via Paterswolde naar Eelde.

Meer informatie

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.