Aanpak Ring Zuid | 19 april 2024 | Algemeen

19 april 2024

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze editie onder andere:

> Fase 2 van Operatie Ring Zuid nadert zijn einde. Op de weg is het verkeersbeeld stabiel. Op dinsdagen en donderdagen is het druk.

> Komend weekend voeren we verschillende werkzaamheden uit bij het Vrijheidsplein. Omwonenden kunnen hinder ondervinden. De westelijke ringweg is dicht vanaf de Peizerweg tot het Vrijheidsplein.

Update Operatie Ring Zuid #4: Verkeersbeeld blijft stabiel, einde fase 2 in zicht

20240418 voortgangsrapportage ORZ4 - 240415-Ronde-julianaplein-15-april-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-09057-1

Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid brengen elke week een voortgangsbericht uit over Operatie Ring Zuid. In deze update informeren we over de periode 11 tot en met 17 april. We kijken terug op het verkeersbeeld en op de werkzaamheden.

Dit weekend geluidshinder bij Vrijheidsplein, ook in de nacht

20240418 Vrijheidsplein - foto Rijkswaterstaat - CG3A4358 RWSNN_Ring zuid ARZ (39)

Komend weekend voeren we veel verschillende werkzaamheden uit in de buurt van het Vrijheidsplein. Een deel van deze werkzaamheden is gepland in de avonden en de nachten. Omwonenden kunnen hier geluidsoverlast van hebben, vooral de inwoners van Corpus den Hoorn-noord.

Komend weekend Ring West dicht vanaf Peizerweg tot Vrijheidsplein voor asfalteren laatste verbindingsboog

20240417 verbindingsboog Ring West Julianaplein - foto Aanpak Ring Zuid _104118

Komend weekend gaan we de nieuwe verbindingsboog van Ring West naar het Julianaplein asfalteren. Ook de boog van Ring West richting Drachten krijgt definitief asfalt. Hiervoor moeten we een deel van de westelijke ringweg afsluiten. De ringweg is van vrijdagavond tot maandagochtend in één richting dicht van de Peizerweg tot aan het Vrijheidsplein.

Fotoalbum: Plaatsen laatste liggers Julianabrug | 15 april 2024 | Foto's: Raymond Bos

240415-Leggen-liggers-Julianabrug-Raymond-Bos-Beeldnummer-00004

Op maandag 15 april 2024 hebben we de zes laatste 'liggers' van de Julianabrug geplaatst. De liggers zijn de liggende delen van de brug, de naam zegt het al. Op deze liggende delen gaan we de weg aanleggen. Al eerder hadden we een groot deel van de liggers gelegd. Nu de tijdelijke Julianabrug weg is, kunnen we ook de laatste liggers plaatsen. De werkzaamheden waren te volgen via de webcam en vanaf het terrein van roeivereniging Gyas. Voor wie dat gemist heeft, hier de foto's van onze fotograaf Raymond Bos.

Fotoalbum: Rondje Julianaplein | 15 april 2024 | Foto's: Raymond Bos

240415-Ronde-julianaplein-15-april-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00049-1

In fase 2 van Operatie Ring Zuid gebeurt er van alles op en rond het Julianaplein. Nu er geen verkeer rijdt aan de westzijde van het Julianaplein, kunnen we hier in hoog tempo doorwerken. Dat moet ook wel, want op 27 april moet dit gedeelte klaar zijn. Vanaf dan kan het autoverkeer weer vanaf de westelijke ringweg richting Julianaplein, over de nieuwe Julianabrug en vanaf het Julianaplein rechtsaf richting Assen. Begin deze week maakte onze fotograaf Raymond Bos een rondje over de bouwplaats.

Verkeerstip: sneller naar de Paterswoldseweg via afrit Martiniplaza

Tijdens Operatie Ring Zuid zien we vooral veel verkeersdrukte op de Laan Corpus den Hoorn. Dit verkeer komt vanuit Hoogkerk/Drachten en gaat bij Groningen-west de A7 af. Een deel van dit verkeer slaat bij de verkeerslichten met de Paterswoldseweg linksaf. Wil je deze drukte vermijden? Rijd dan Groningen-west voorbij en neem bij het Vrijheidsplein de afrit Martiniplaza. Zo kom je ook op de Paterswoldseweg uit, maar wel sneller!

Nog beter is het natuurlijk om de auto te laten staan, als dat kan. Reis met het ov of ga met de fiets.

20240405 afrit Martiniplaza

Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid

Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1016

In ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid kun je terecht voor alles wat je wilt weten over Operatie Ring Zuid. Je vindt er de meterslange maquette, filmpjes, foto's en informatiemateriaal. Onze voorlichters helpen je graag om antwoord te vinden op jouw vragen.

Muntinglaan 2
Geopend: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Waar staat de fietskar komende week?

20240110 Fietskar winkelcentrum Paddepoel _121757

Onze voorlichters komen naar je toe tijdens Operatie Ring Zuid! Met de fietskar duiken ze op verschillende plekken in de stad op om je vragen te beantwoorden.

Woensdag 24 april: -
Donderdag 25 april: Rivierenbuurt (16.30 - 17.30 uur)
Vrijdag 26 april: Westerhaven (16.30 - 17.30 uur)

Operatie Ring Zuid: vaststaan of meebewegen, wat doe jij?

Keyvisual_kernboodschap_Liggend_16-9 (2)

Operatie Ring Zuid van 22 maart - 2 september. De werkzaamheden leveren ernstige en onvermijdelijke verkeershinder op in de hele stad. Werk daarom thuis, als dat kan. Pak de fiets of reis met het OV. Wat doe jij? www.operatieringzuid.nl

Meer informatie

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.