20240418 voortgangsrapportage ORZ4 header - 240415-Ronde-julianaplein-15-april-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-09057-1

Update Operatie Ring Zuid #4: Verkeersbeeld blijft stabiel, einde fase 2 in zichtGroningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid brengen elke week een voortgangsbericht uit over Operatie Ring Zuid. Vandaag nummer 4. In deze update informeren we over de periode 11 tot en met 17 april.

In de wekelijkse update kijken we terug op het verkeersbeeld en op de werkzaamheden in de periode 11 t/m 17 april.

Verkeersbeeld

Afgelopen donderdag was het nog relatief druk op de weg, tijdens de middagspits vooral op Laan Corpus den Hoorn. Ook op de N370 (Ring West) was het druk. Op vrijdag was er sprake van een rustig verkeersbeeld met op de gebruikelijke trajecten een paar minuten vertraging. Het verkeersbeeld in het weekend was rustig, zonder grote vertragingen. Op maandag weinig bijzonderheden. Op dinsdag was er sprake van een relatief drukke ochtendspits, door onder andere slechte weersomstandigheden. Ongevallen op de A7 en Emmasingel zorgden voor langere vertragingen. De middag- en avondspits verliepen weer iets rustiger. Wel was het druk op de Stationsweg.

Voortgang werkzaamheden

In fase 2 (25 maart -26 april) wordt bij het Julianaplein de verbindingsboog voor het verkeer van Drachten naar Assen aangelegd. Deze week is hier de puinbaan voor aangelegd. Hierna kan deze boog geasfalteerd worden. Ook worden er dan paverbarriers (lage muurtjes) langs de weg gebouwd en er wordt een portaal geplaatst.

Bij de tijdelijke Julianabrug zijn afgelopen week het staalwerk en de buispalen verwijderd, evenals het tijdelijke remmingwerk in het water. Verder zijn er damwanden aangebracht. Maandag zijn de laatste zes liggers voor de nieuwe Julianabrug ingehesen.

240415-Leggen-liggers-Julianabrug-Raymond-Bos-Beeldnummer-00107
Maandag zijn de laatste liggers van de Julianabrug geplaatst. Foto: Raymond Bos.

Bij het Vrijheidsplein wordt de verbindingsboog van de westelijke ringweg richting het Julianaplein verder afgemaakt. Komend weekend gaat de aannemer deze boog asfalteren. Ook werken we dit weekend op de noordbaan van de ringweg tussen Vrijheidsplein en de dubbele rotonde Stadspark/Corpus den Hoorn. Voor deze werkzaamheden moet het zuidelijke deel van Ring West dit weekend afgesloten worden.

240410-Ronde-Vrijheidsplein-April-2023-Raymond-Bos-Beeldnummer-00031-1
De verbindingsboog van Ring West richting Julianaplein wordt komend weekend geasfalteerd. Foto: Raymond Bos.

Tussen het Vrijheidsplein en de Julianabrug zijn woensdagavond sleuven voor detectielussen in het asfalt geslepen. Deze lussen leveren verkeersgegevens aan voor de matrixborden die boven de ringweg komen te hangen.

Bij de verdiepte ligging, ter hoogte van de Esperantostraat, wordt gewerkt aan een tijdelijke oprit vanaf de Meeuwerderweg naar de Hereweg. Ook leggen we een tijdelijke weg aan tussen de Helperzoom en de Hereweg. Deze is geasfalteerd.


Lees ook: