canvas-JvK_20140221_MichielBal_1

‘Een goede bereikbaarheid van het Stadspark is belangrijk voor Groningen’

Sanne Heesterbeek3 april 2014West


1200 werknemers die dagelijks bij Gasunie moeten zijn. Bereikbaarheid is dan ook heel belangrijk voor Gasunie. Wat betekent de aanpak van de zuidelijke ring voor hen? Michiel Bal vertelt ons er meer over.

Michiel Bal (37) werkt nu zes jaar bij de afdeling communicatie van Gasunie. Gasunie is gehuisvest in de kenmerkende ‘apenrots’ aan de Concourslaan. Maar het bedrijf is niet de enige gebruiker van het Stadspark. Denk maar eens aan de grote evenementen die regelmatig in het Stadspark worden gehouden. Ook gaat het parkeerterrein van Gasunie vaak open als er een voorstelling is in MartiniPlaza. Het is belangrijk dat alle werknemers, klanten, bezoekers en hulpdiensten deze plek goed kunnen bereiken.

Verkeerschaos

Bal vertelt dat de verbinding tussen de Concourslaan en Laan 1940-1945 een tijdje geleden afgesloten was. Dit veroorzaakte een enorme verkeerschaos die verkeersregelaars op de botrotonde bij de Laan Corpus den Hoorn moesten oplossen. Toen bleek hoe belangrijk het is dat de Concourslaan goed bereikbaar is. “We stimuleren medewerkers zo veel mogelijk met de fiets te komen”, zegt Bal. “Als ik kan, ga ik zelf ook met de fiets naar het werk. Maar sommige werknemers wonen verder weg en we hebben veel klanten uit binnen- en buitenland. Een goede bereikbaarheid met de auto is dus cruciaal.”

Gesprekken

Het Stadspark is nu via de botrotonde bij de Laan Corpus den Hoorn te bereiken. ‘s Middags is het ook mogelijk om de Concourslaan aan de andere kant, via de Laan 1940-1945, te verlaten. Dat werkt nu goed. Om verkeersopstoppingen zoals in het verleden te voorkomen, is het volgens de Gasunie heel belangrijk dat het ook in de nieuwe situatie mogelijk is om via die kant het Stadspark te verlaten naar de Leonard Springerlaan en linksaf naar de wijk Zeeheldenbuurt en Hoendiep. "In onze gesprekken met de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid en de gemeente hebben we hierover van gedachten gewisseld. Gelukkig heeft wethouder Van Keulen toegezegd dat deze ontsluiting opgenomen zal worden in de plannen. Dit is niet alleen voor ons heel prettig, maar ook voor partijen als MartiniPlaza en voor de evenementen die hier in het Stadspark worden gehouden. Je moet er toch niet aan denken dat er iets gebeurt en de hulpdiensten er niet bij kunnen komen."

Vertrouwen

Waar de Gasunie ook heel blij mee is, is de nieuwe oprit van de westelijke naar de zuidelijke ringweg, voor het gebouw van de Gasunie. Hierdoor wordt de botrotonde verkeersluwer, wat enorm scheelt voor de verkeersstroom van en naar het Stadspark. Volgens Bal beleven we er allemaal plezier aan als het verkeer op de zuidelijke ringweg straks beter kan doorstromen. "Als je ziet hoe adequaat het projectbureau reageert als we een vraag of een opmerking hebben, dan heb ik er het volste vertrouwen in dat het plan goed wordt uitgewerkt. En dat zij er voor zullen zorgen dat ons gebouw tijdens de werkzaamheden goed bereikbaar is. Een jaar of zeven geleden werd er wel gezegd dat Groningen hetzelfde te bieden had als de Randstad, maar dan zonder de files. En zo moet het weer worden!"


Lees ook: