canvas-20200408_JvK_Max_Jorritsma_panorama_01

Max Jorritsma, Brandweer Groningen: ‘We zorgen voor korte lijntjes zodat we als brandweer goed zijn voorbereid’

VONC6 mei 2020


Voor hulpdiensten geldt dat elke seconde telt. Hoe werkt dat als je regelmatig te maken krijgt met omleidingen op belangrijke uitvalswegen? Max Jorritsma van Brandweer Groningen vertelt hoe hij samen met Aanpak Ring Zuid zorgt voor zo min mogelijk hinder in de aanrijtijden.

“In het begin van het project wisten we niet zo goed wat we moesten verwachten”, vertelt Max. Met een brandweerkazerne aan de Sontweg waren er zelfs ideeën voor een noodkazerne in het zuiden van de stad. “Gelukkig bleek dit niet nodig en hebben de omleidingen tot nu toe geen grote invloed gehad op ons werk. Doordat we tijdig en regelmatig overleg hebben over aankomende werkzaamheden en omleidingen, kunnen we meedenken over de meest efficiënte routes en zijn we steeds goed voorbereid.”

Samen alternatieve routes zoeken

Soms zijn oplossingen op papier mooier dan in de werkelijkheid. “Daarom is het fijn dat we als hulpdiensten één keer in de zes weken om tafel zitten met Aanpak Ring Zuid. Wij kennen de stad en de wegen natuurlijk ook op ons duimpje en kunnen daarom goed meedenken.” De hulpdiensten werken niet met vaste routes, maar met een speciaal navigatiesysteem dat omleidingen automatisch overneemt en de snelste route berekent. “Soms zijn die omleidingen niet haalbaar voor ons. Bijvoorbeeld omdat je langs een spoorwegovergang moet die minutenlang open kan staan. Dan gaan we samen op zoek naar alternatieven.”

"Dankzij deze korte lijntjes zijn we als brandweer goed voorbereid."

Max Jorritsma, Brandweer Groningen

Tijd winnen

Dankzij de komst van de Helperzoomtunnel en aanpassingen in de route van de Sontweg naar het station, het ´Griffetracé´, kan de brandweer sneller naar de zuidelijke wijken van de stad als er werkzaamheden aan de ringweg zijn. “Op het Griffetracé rijden we over een lus op de busbaan waarbij alle verkeerslichten op groen springen, ook bij het verkeer dat vóór ons rijdt. Hiermee winnen we belangrijke tijd. Daarnaast zijn er afzettingen waar we als brandweer met gepaste snelheid wél langs kunnen bij meldingen met de hoogste prioriteit. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat we de snelheid er in houden.”

Snel en informeel schakelen

Naast grote en kleine overleggen, krijgen de hulpdiensten regelmatig updates via een appgroep. “Het is een informele en snelle manier van informatie delen. Als er iets gaande is, bijvoorbeeld toen vorige zomer het asfalt was uitgereden op de verbindingsstroken, krijgen we dat direct door via de app. Hierdoor kunnen we snel handelen en het direct doorgeven aan de ploegen op straat. Dankzij deze korte lijntjes zijn we als brandweer goed voorbereid.”

Headerfoto: Jeroen van Kooten


Lees ook: