canvas-20190418_080631 fietsonderdoorgang brailleweg - foto arz

Het oude viaduct over de Brailleweg slopen? Hoe dan?

Judith19 april 2019Julianaplein


Het tijdelijke viaduct bij de Brailleweg is klaar, het verkeer op de A28 is omgeleid en de onderdoorgang voor de vleermuizen is gewaarborgd. Alles staat klaar voor de sloop van het oude viaduct over de Brailleweg. Dat gebeurt in de meivakantie, van 20 april tot 6 mei (behalve met Pasen). Maar hoe pak je eigenlijk de sloop van een viaduct aan?

Stap 1: Oostelijke dek slopen

In het weekend van 23 maart is een deel van het viaduct al gesloopt, namelijk het oostelijke dek. Dit is het gedeelte waar vóór de omzettingen de rijbaan richting het Julianaplein overheen liep. Nadat dit gat is geslagen, zijn de laatste liggers voor het tijdelijke viaduct gelegd. Zodoende blijft er tussen de wegdelen een doorgang bestaan voor vleermuizen.

IMG-20190324-WA0002
De sloop van het oostelijke dek in maart. Foto: Raymond Bos.

Stap 2: Voorbereiden rest van de sloop

De afgelopen weken zijn de voorbereidingen voor de sloop getroffen. Zo zijn er kabels verlegd, lichtmasten verwijderd en is het laatste stukje betonnen middenbarrier op de oude rijbaan van de A28 gesloopt. Dit gebeurde overdag op werkdagen. De week voor de sloop is ook asfalt en zand verwijderd op en bij het viaduct op de oude A28. De betonnen constructie van het oude viaduct met zijwanden ligt nu helemaal vrij voor de sloop.

201604 IMG_9683 onderdoorgang brailleweg - foto combinatie herepoort
Het viaduct ligt klaar voor de sloop. Foto: Combinatie Herepoort.

Stap 3: Asfalt verwijderen

Zaterdag 20 april sluiten we om 06.00 de Brailleweg af voor al het verkeer. We werken die dag aan het verwijderen van asfalt op de Brailleweg onder het viaduct. Ook het fietspad en trottoir wordt verwijderd. Onder de weg ligt namelijk de vloer van het viaduct waar we later in het proces bij moeten. Oude kabels worden verwijderd en we graven puin en zand weg, totdat we de betonnen vloer van de tunnel bereiken. Eerste en Tweede Paasdag voeren we geen werkzaamheden uit.

Stap 4: Westelijke dek en zijwanden slopen

Op dinsdag 23 april hervatten we het werk bij het viaduct. Eerst worden alle sloopmachines en -voertuigen, zoals diepladers en kranen, geleverd. Vervolgens gaan we tot en met dinsdag 30 april slopen (ook in het weekend en op Koningsdag). We slopen eerst de oude geluidsschermen en prikken het westelijke dek uit het viaduct. Dit dek is het gedeelte waar vóór de omzettingen de rijbaan richting Assen overheen liep. Hierna gaan we aan de slag met de zijwanden. De funderingspalen worden omvergetrokken en gesloopt. Tussendoor wordt het sloopmateriaal afgevoerd.

201904 IMG_9676 (3) zijkanten en geluidsschermen viaduct brailleweg - foto combinatie herepoort
Nadat de oude geluidsschermen zijn verwijderd, slopen we het westelijke deel van het viaduct. Foto: Combinatie Herepoort.

Stap 5: Vloer kapotprikken

Als alle bovengrondse delen van het viaduct gesloopt zijn, is de vloer aan de beurt. Dit doen we door deze kapot te prikken. Het asfalt, de stoeptegels en het zand hadden we in stap 3 al verwijderd, waardoor de vloer vrij ligt.

20190307_152257(0) onder het vaiduct over de Brailleweg - foto Combinatie Herepoort
Onder het viaduct. Foto: Combinatie Herepoort.

Stap 6: Brailleweg repareren

Nu het viaduct inclusief de vloer verwijderd zijn, moeten we het gat in de Brailleweg herstellen. Woensdag 1 mei vullen we het gat op met zand en puin. Vervolgens gaan we asfalteren, het fietspad en de stoep herstellen en markeringen aanbrengen. Ook moeten we nieuwe vleermuisschermen plaatsen op de plek waar het oude viaduct stond. Deze werkzaamheden ronden we af op zondag 5 mei. Op maandag 6 mei om 06.00 uur is de Brailleweg weer open voor al het verkeer.

De planning genoemd in dit artikel is onder voorbehoud. Volg de werkzaamheden live via de webcam.


Lees ook: