canvas-Werkzaamheden bypass _ Foto ID_-13237

Voortgang werkzaamheden bij A28 BraillewegAls voorbereiding op het ombouwen van het Julianaplein wordt het bestaande viaduct van de A28 over de Brailleweg afgebroken. Op dezelfde plek wordt later het nieuwe viaduct gebouwd. Het werk gebeurt in verschillende fases. In dit artikel doen we met regelmaat verslag van de voortgang. De werkzaamheden zijn te volgen via onze webcam.

Update 6 mei: Werkzaamheden afgerond | Brailleweg weer open voor verkeer

De werkzaamheden aan de Brailleweg zijn afgerond. Op de geplande tijd, om 06.00 uur vanochtend, was de Brailleweg weer open voor al het verkeer.

Voor de sloop van het oude viaduct was het nodig een deel van het asfalt en de bestrating van de Brailleweg te verwijderen. De afgelopen dagen is de weg weer hersteld en zijn de markeringen weer aangebracht. Ook het fietspad en de stoep zijn opnieuw aangelegd.

In juli gaan we verder in het gebied rond de A28. Dan vernieuwen we de kade van het Noord-Willemskanaal rond de Brailleweg. Vanaf pontons gaan we damwanden plaatsen aan de oostkade van het kanaal. Omwonenden ontvangen hier tijdig informatie over.

IMG_20190506_075700 brailleweg weer open - foto ARZ
De Brailleweg was vanochtend om 6.00 uur weer open voor alle verkeer. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Update vrijdag 26 april: dek en wanden gesloopt | start afvoer sloopmateriaal

De sloop van het oude viaduct aan de Brailleweg is deze week snel gegaan. De afgelopen dagen zijn eerst het dek gesloopt en vervolgens de zijwanden. Vandaag knippen we het sloopmateriaal op in kleinere stukjes. Zaterdag worden de puinstukken afgevoerd. Het bovengrondse gedeelte van het viaduct is nu helemaal gesloopt. Zie ook het fotoalbum van de werkzaamheden Brailleweg.

Zondag gaan we verder met de vloer van het viaduct. Deze wordt kapot geprikt tot kleine stukken. Ook gaan we palen omvertrekken en in kleinere stuken opknippen. Maandag en dinsdag voeren we de gesloopte vloer en palen af.

Gisteren zijn ook de kantoorketen die bij de Brailleweg stonden, afgevoerd. Het bouwterrein wordt verplaatst op verzoek van de omwonenden. De keten gaan terug naar de leverancier. Het is nog niet bekend waar het bouwterrein naartoe verhuist.

De Brailleweg is op maandag 6 mei om 06.00 uur weer open voor al het verkeer.

20190425 Ring Groningen Drg (1)
Het oude viaduct is verleden tijd. Foto: Rijkswaterstaat.
20190425 sloop viaduct brailleweg - foto chp
De sloop vordert. Foto: Combinatie Herepoort.
IMG-20190425-WA0002 afvoeren keten bouwterrein brailleweg - foto chp
De bouwketen worden weggehaald. Combinatie Herepoort.

Update 8 april: verkeer richting Assen over tijdelijke weg | start voorbereidingen sloop

Afgelopen weekend is de tijdelijke weg van de A28 richting Assen afgebouwd. Zaterdag overdag en ’s nachts is de hoofdrijbaan klaargemaakt. Om 09.00 uur mocht het verkeer vanaf het Julianaplein richting Assen over de nieuwe weg en het tijdelijke viaduct rijden. Zondag overdag en ’s nachts is er hard gewerkt aan de oprit Groningen-Centrum. Sinds maandag 06.00 uur is ook dit deel open en rijdt al het verkeer richting Assen over de tijdelijke weg. Bekijk ook het fotoalbum van de werkzaamheden.

Werkzaamheden bypass _ Foto ID_-13291
Foto: Raymond Bos.
Werkzaamheden bypass _ Foto ID_-13263
Foto: Raymond Bos.

Nu het tijdelijke viaduct bij de Brailleweg volledig in gebruik is, ligt het oude viaduct aan de kant van het Noord-Willemskanaal vrij. Vanaf 20 april starten we met de sloop van dit viaduct. De sloopwerkzaamheden zijn tot en met 5 mei zowel op werkdagen als in het weekend. De werktijden zijn van 07.00 tot 19.00 uur. Van 20 april tot en met 5 mei is de Brailleweg daarom afgesloten voor al het verkeer.

De komende weken treffen we voorbereidingen voor deze sloop. Zo gaan we deze week het bouwterrein aan de westkant van het viaduct verder inrichten, een aantal lichtmasten verwijderen en een middenbarrier slopen. Volgende week gaan we asfalt en zand verwijderen en geluidsschermen slopen. Deze voorbereidende werkzaamheden gebeuren op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur.

Update 29 maart: tijdelijke viaduct klaar | betonnen middenbarrier gesloopt

De afgelopen week hebben we een betonnen middenbarrier gesloopt op de A28. Deze stond aan de kant van het Julianaplein en is in twee nachten verwijderd. Straks ligt de rijbaan richting Assen namelijk op deze plek.

Ook hebben we afgelopen week het tijdelijke viaduct over de Brailleweg verder afgebouwd. De liggers voor de rijbaan richting Assen zijn in één nacht succesvol geplaatst en de verlichting onder het viaduct is geïnstalleerd. Hierna is de fundering voor de tijdelijke weg richting Assen aangelegd. Over deze fundering leggen we straks de tijdelijke weg aan. Donderdagnacht 28 maart en vrijdagnacht 29 maart plaatsen we nieuwe lichtmasten. In het weekend van 30 en 31 maart zijn er geen werkzaamheden.

slopen-middenbarrier-a28-maart2019
Slopen betonnen middenbarrier. Foto: Raymond Bos

Update 26 maart: deel viaduct gesloopt | vervolg bouw tijdelijk viaduct

In het weekend van 23 en 24 maart hebben we het oostelijke dek van het oude viaduct over de Brailleweg gesloopt. Dit verliep voorspoedig. Op zondagmiddag om kwart over drie kon de Brailleweg weer worden vrijgegeven voor verkeer. In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 maart zijn we verder gegaan met het bouwen van het tijdelijke viaduct. De liggers voor de rijbaan richting Assen zijn geplaatst.

20190323_134424
De sloop van het oude viaduct. Foto: Combinatie Herepoort.
Plaatsen liggers Brailleweg _ Foto ID-912324
Het tijdelijke viaduct in aanbouw. Foto: Raymond Bos.
IMG-20190324-WA0002
Het puin wordt afgevoerd. Foto: Combinatie Herepoort.
Plaatsen liggers Brailleweg _ Foto ID-912327
De liggers van het tijdelijke viaduct worden geplaatst. Foto: Raymond Bos.

De huidige werkzaamheden maken deel uit van fase 3 (tot 5 april). In fase 4 wordt ook het verkeer vanaf het Julianaplein omgezet naar de tijdelijke weg.

Tussenfase
Fase 3 van de werkzaamheden (11 maart tot 5 april 2019). Het verkeer richting Julianaplein rijdt over de tijdelijke weg. In deze fase maken we tijdelijke weg klaar voor het verkeer vanaf het Julianaplein.

Update 22 maart 2019: Werkzaamheden op schema | oude asfalt verwijderd

Ruim een week rijdt het verkeer op de A28 richting het Julianaplein nu over een tijdelijke weg en een tijdelijk viaduct. Het verkeer op de A28 in Groningen wordt de komende maanden omgeleid via dit tijdelijke viaduct aan de oostkant van de weg, ter hoogte van de Brailleweg. Dit is nodig om het huidige viaduct bij de Brailleweg te kunnen slopen en een nieuw viaduct te kunnen bouwen. De werkzaamheden bevinden zich in fase 3: de tussenfase.

20190320_101552
De A28 gezien vanuit het werkvak. Foto: Combinatie Herepoort.
20190320_101637
De oude rijstrook wordt verwijderd. Foto: Combinatie Herepoort.

Update 11 maart: Omzetten verkeer A28 goed verlopen | tijdelijk viaduct Brailleweg in gebruik genomen

Sinds zondagochtend rijdt het verkeer op de A28 richting Julianaplein via het tijdelijke viaduct over de Brailleweg. Het omzetten van het verkeer dit weekend is goed verlopen. Ondanks zware regen en windstoten, was de nieuwe tijdelijke weg op tijd klaar.

De afgelopen week is er hard gewerkt in de ruimte tussen de beide weghelften. In dit tussenvak hebben we onder andere asfalt verwijderd, riolering aangelegd, stootplaten verwijderd en is de fundering voor de tijdelijke weg richting Assen gemaakt. Deze werkzaamheden zijn nodig om de rest van de tijdelijke weg af te bouwen. Op zondag 7 april rijdt het eerste verkeer vanaf het Julianaplein richting Assen namelijk ook over de tijdelijke weg. Woensdag en donderdag is er een begin gemaakt met het asfalteren van de rijstroken richting Assen. Vrijdagnacht verwijderen we drie lichtmasten op de A28 ter hoogte van het Julianaplein.

Combinatie Herepoort heeft dit weekend een begin gemaakt met de ingebruikname van een tijdelijke weg aan de oostkant van de A28 (fase 2 van de werkzaamheden). Via deze tijdelijke weg wordt het verkeer op de A28 omgeleid over een tijdelijk viaduct bij de Brailleweg. Dit is nodig om later dit jaar het oude viaduct te kunnen slopen en een nieuw viaduct te bouwen. Dit weekend is het verkeer richting Julianaplein omgezet naar de tijdelijke weg. Begin april volgt het verkeer richting Assen.

In dit weekend is vooral gewerkt op de plekken waar de tijdelijke weg aansluit op de A28. Eerst zijn een betonnen middenbarrier, lichtmasten en een geleiderail verwijderd. Daarnaast is asfalt verwijderd, op de A28 en op de A28-afrit richting Centrum. Vervolgens zijn de aansluitingen van de tijdelijke weg op de A28 geasfalteerd. Tot slot is de tijdelijke weg klaar gemaakt voor het verkeer, onder andere door het aanbrengen van de belijning, het plaatsen van geluidsschermen en het aanbrengen van een geleiderail en barriers.

Op zondagochtend 10 maart is in alle vroegte de tijdelijke weg opengesteld. Op maandag 11 maart vanaf 06.00 uur is ook de verbindingsweg richting Groningen Centrum weer geopend. Ook de oprit vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan richting Julianaplein, die in het weekend dicht was, ging maandagochtend weer open. De ochtendspits is maandag goed verlopen. Het was wel wat druk vanuit de richting Assen, maar dat kwam vermoedelijk vooral door de hevige regenval. Bij de tijdelijke weg reed het verkeer goed door.

Bekijk ook de terugblik in foto’s van de werkzaamheden, door Raymond Bos Fotografie, en het filmpje van Persbureau Tammeling, gemaakt in samenwerking met Groningen Bereikbaar.

DSC07657
Het asfalteren van de tijdelijke weg. Foto: Raymond Bos.
DSC07451
In weer en wind werd hard doorgewerkt. Foto: Raymond Bos.

Lees ook: