canvas-Header opoe Kimkes

TOEN: Hoe opoe Kimkes de H.L. Wichersstraat veiliger maakteEind jaren ’60 werd de afrit Oosterpoort aangelegd, als onderdeel van de nieuwe zuidelijke ringweg. Die nieuwe ringweg doorsneed de Oosterpoortwijk en leidde tot meer verkeer in de wijk, met name in de H.L. Wichersstraat. Daartegen kwamen de bewoners in 1972 in opstand. Gezicht van de actie werd een oudere straatbewoonster die liefkozend ‘opoe Kimkes’ werd genoemd.

Het Groninger Archief beschreef de opstand onlangs uitgebreid op haar website.

Het Nieuwsblad van het Noorden is erbij, als in augustus 1972 bewoners van de H.L. Wichersstraat uit protest de straat blokkeren. De bewoners vinden de verkeerssituatie onveilig. Vanwege de bouw van de zuidelijke ringweg is de H.L. Wichersstraat doorgetrokken naar de Verlengde Lodewijkstraat. Daarom rijden er nu steeds meer auto’s door de straat. In een brief aan de gemeente eisen ze per direct invoering van éénrichtingsverkeer. Ze schrijven dat ze de verkeersituatie onveilig vinden voor ‘kleine kinderen en oudjes’. De gemeente houdt zich doof voor de protesten. Daarom gaan de bewoners over tot actie. Onder leiding van het Buurtcomité Oosterpoort, dat was aangesloten bij De Bond van Huurders en Woningzoekenden, blokkeren zij op 3 augustus 1972 de straat.

Persfotobureau D. van der Veen legde de opstand vast in negen foto’s. De foto die de krant haalde, toont de standvastigheid van de bewoners als beste. Hier staat Klasina Kimkes-Wolthers, dan 77 jaar oud, in de buurt bekend als ‘opoe Kimkes’. Met haar handen in de zij en haar schort voor, maakt zij duidelijk dat het menens is. Achter haar staan en zitten kinderen. Over de straat is een boomstam gelegd.

Opoe Kimkes
Opoe Kimkes protesteert in augustus 1972 tegen het drukke verkeer in de H.L. Wichersstraat. Foto: Persbureau D. van der Veen, collectie Groninger Archieven.

Het protest haalde aanvankelijk niets uit. De H.L. Wichersstraat bleef open voor tweerichtingsverkeer. Maar de bewoners gaven het niet op. Uiteindelijk werd in 1980 in de straat eenrichtingsverkeer ingevoerd. Bovendien kwam er een verkeersbarrière halverwege de straat, om sluipverkeer te voorkomen.

Titelfoto: Protestactie in de H.L. Wichersstraat in augustus 1972. Foto: Persbureau D. van der Veen, collectie Groninger Archieven.


Lees ook: