canvas-voeg-decembr2019-raymondbos

Slimme Vraag : hoe gaat het nu met de voeg op de zuidelijke ringweg?

Judith3 februari 2020Zuiderplantsoen


De laatste weken van 2019 hebben we de zuidelijke ringweg vanaf knooppunt Euvelgunne tot aan de Hereweg een aantal keren korte tijd moeten afsluiten. Vanwege problemen met een voeg voerde Combinatie Herepoort meerdere spoedreparaties uit. ‘Hoe gaat het nu eigenlijk met de voeg?’ kregen we als vraag.

Het antwoord is kort: goed. De langsvoeg die de problemen veroorzaakte wordt in de gaten gehouden met regelmatige inspecties. Tot nu toe zijn er geen problemen meer met de voeg opgetreden en kan het verkeer gewoon doorrijden.

Langsvoeg

Deze voeg is een constructie van ongeveer een meter breed die de onafhankelijke bewegingen van twee weggedeeltes moet opvangen. De ‘langsvoeg’ die de problemen aan de weg veroorzaakte, bevindt zich in de lengte van de rijbanen tussen de ‘oude’ rijbanen en de ‘nieuwe’ weggedeeltes van de tijdelijke weg. Dit ter hoogte van de viaducten bij de Hereweg, de Esperantokruising en het Oude Winschoterdiep.

Speciaal beton

De langsvoeg is door Combinatie Herepoort bij de ‘kern’ aangepakt in het weekend van 13 tot 16 december. Toen zijn de stalen platen onder het asfalt verwijderd, is het beton onder de platen geëgaliseerd en zijn de stalen platen opnieuw en steviger aangebracht. Deze oplossing bleek niet voldoende.

In het weekend van 10 tot 13 januari is de huidige werkmethode toegepast. De stalen platen die onder het asfalt liggen zijn toen verwijderd. De voeg tussen de ‘oude’ rijbanen en de ‘nieuwe’ weggedeeltes van de tijdelijke weg is vervolgens aangevuld met een speciale betonsoort. Na het uitharden van dit beton hebben we een voeg gemaakt tussen de twee gedeeltes door middel van een zaagsnede, die is opgevuld met een voegmiddel. Hierdoor kunnen de twee gedeeltes onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor problemen met de asfaltlaag worden voorkomen. De komende periode houden we de langsvoeg in de gaten met regelmatige inspecties. Zo kunnen we eventuele problemen op tijd signaleren.

Foto's: Raymond Bos

voeg herstellen

Lees ook: