20240501 fase 3 naar fase 4 header - CG3A4358 RWSNN_Ring zuid ARZ (82)

Van fase 3 naar fase 4 van Operatie Ring Zuid, wat verandert er voor het autoverkeer?Op maandag 6 mei start fase 4 van Operatie Ring Zuid. Dat betekent dat er weer enkele wegafsluitingen veranderen. In dit artikel een kort overzicht van de veranderingen voor het autoverkeer.

Julianaplein

Op het Julianaplein zijn in fase 4 (6 mei – 30 augustus) deze richtingen open:

  • van Drachten richting Assen
  • van Assen richting Drachten

ORZ fase 4

Wat gaat in fase 4 open?

Tunnelboog Assen richting Drachten

Vanaf 6 mei kun je op het Julianaplein weer vanuit Haren/Assen (A28) richting Hoogkerk/Drachten (A7) rijden. Je gaat dan door een tunnelboog. Dat is de eerste nieuwe tunnelboog die we op het Julianaplein in gebruik nemen.

Drachten-Assen-in-gebruik-beeldnummer6-Raymond-Bos
De ingang van de tunnelboog Assen richting Drachten, eind april. Foto: Raymond Bos.

Tijdelijke oprit Meeuwerderweg

Eigenlijk gaat hij op 4 mei al open, maar we noemen hem hier toch. We hebben een tijdelijke oprit aangelegd vanaf de Meeuwerderweg naar de Hereweg. Deze is bedoeld voor bewoners van de Oosterpoortwijk. Via deze oprit hebben ze een extra mogelijkheid om ‘over het spoor’ te komen. De weg maakt gebruik van een stukje ringweg en de oude afrit naar de Hereweg. Deze tijdelijke weg gaat op 19 juli weer dicht. Daarna breken we dit deel van de ringweg af.

240415-Oprit-Meeuwerderweg-Raymond-Bos-Beeldnummer-00188
De tijdelijke oprit vanaf de Meeuwerderweg in aanbouw. Foto: Raymond Bos (april 2024).

Wat gaat er op 6 mei dicht?

Aan het begin van fase 4 (6 mei) zijn er al de nodige afsluitingen:

Daar komen op 6 mei twee afsluitingen bij.

Westzijde rotondes Stadspark

Van 6 mei tot 27 juli passen we de westzijde van de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark aan. In deze periode is de rotonde aan de westzijde afgesloten.

Afrit 36a Groningen Corpus

Vanwege de werkzaamheden aan de rotonde is ook de afrit Groningen Corpus 36a dicht. We bedoelen de afrit voor het verkeer vanaf Julianaplein richting Corpus den Hoorn.

20240506 Wat is open en dicht 6-24 mei

Wat gaat er de komende tijd nog dicht?

Parallelweg Europaweg (7 mei – 1 juli)

Vanwege de sloop van de huidige ringweg sluiten we de parallelweg bij de Europaweg vanaf 7 mei. Begin juli is de ringweg hier afgebroken en kan de weg weer open.

Onderdoorgang Verlengde Lodewijkstraat (1 juli – 19 augustus)

We slopen in deze fase ook het stuk van de huidige ringweg boven het spoor. Vanwege de veiligheid mag dat alleen als er geen treinen rijden. Daarom wordt het treinverkeer tussen station Groningen en station Groningen Europapark stilgelegd van 3 tot 11 augustus. Omdat we al eerder in de omgeving van het spoor beginnen, moet de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat op 1 juli dicht. Fietsers kunnen dan de ringweg passeren bij het Oude Winschoterdiep.

Esperantostraat en Meeuwerderbaan (1 juli – 19 augustus)

Vanwege de sloop van de ringweg moeten ook de Esperantostraat en de Meeuwerderbaan dicht. Deze straten liggen pal tegen de ringweg aan. Ook deze afsluiting duurt van 1 juli tot 19 augustus.

LR_50_20200807_JvK_kruizing_Hoorensediep_003
De Meeuwerderbaan (augustus 2020), met pal daarnaast de ringweg. Foto: Jeroen van Kooten.

Operatie Ring Zuid: laat de auto staan als dat kan

Met Operatie Ring Zuid geven we de ringweg terug aan Groningen. Vanaf 22 maart tot 2 september verbinden we het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ringweg en het Europaplein aan elkaar. Dit brengt veel wegafsluitingen met zich mee. Om te voorkomen dat het verkeer in de stad stil komt te staan, vragen we iedereen in Groningen zijn reisgedrag aan te passen.

  • Laat de auto staan als het kan.
  • Pak de fiets of neem bus of trein.
  • Moet je echt met de auto, blijf dan uit de spits.
  • Check je route voor vertrek en houd rekening met extra reistijd

Keyvisual_kernboodschap_Liggend_16-9


Lees ook: