20240423 fase 2 naar fase 3 ori header - foto aanpak ring zuid

Van fase 2 naar fase 3 van Operatie Ring Zuid, wat verandert er voor het autoverkeer?

John24 april 2024


Op Koningsdag, 27 april, start fase 3 van Operatie Ring Zuid. Dat betekent ook dat er allerlei wegafsluitingen veranderen. In dit artikel een kort overzicht.

Julianaplein

Op het Julianaplein zijn in fase 3 (27 april – 5 mei) deze richtingen open:

  • van Drachten richting Assen
  • van Assen richting Hoogezand (deze is op 4 en 5 mei dicht)

20240423 fase 2 naar fase 3 ori - foto aanpak ring zuid

ORZ fase 3A

ORZ fase 3B

Wat gaat in fase 3 open?

Van Hoogkerk/Drachten naar Julianaplein

Kom je uit de richting van Hoogkerk/Drachten, dan kun je vanaf 27 april weer doorrijden naar het Julianaplein. Er is ook geen rijstrook meer dicht op de A7.

Verbindingsboog Drachten richting Assen

Op het Julianaplein gaat de eerste nieuwe verbindingsboog open. Dat is de boog voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar Haren/Assen.

Vanaf Ring West naar Julianaplein

Op het Vrijheidsplein (bij de Gasunie) gaat op 27 april de laatste nieuwe verbindingsboog open. Je kunt dan weer vanaf de westelijke ringweg richting het Julianaplein.

Onderdoorgang viaduct Van Ketwich Verschuurlaan

De onderdoorgang van het viaduct bij de Van Ketwich Verschuurlaan gaat weer helemaal open. Nu is nog een deel afgesloten.

Tijdelijke weg Kempkensberg

Je kunt vanaf de Helperzoom via een nieuwe, tijdelijke weg naar de Hereweg. Deze weg loopt over de Kempkensberg, langs de bouwput van de verdiepte ligging. Er ligt ook een fietspad naast. Bij de aansluiting op de Hereweg staan de eerste dagen verkeersregelaars.

CG3A4358 RWSNN_Ring zuid ARZ (15) bijgesneden
Via deze tijdelijke weg (zie de pijl) kun je vanaf de Helperzoom naar de Hereweg komen, zowel op de fiets als in de auto. Foto: Rijkswaterstaat.

Wat gaat in fase 3 dicht?

20240427 Wat is open en dicht 27 apr-3 mei

Zuidelijke ringweg van knooppunt Euvelgunne naar Julianaplein

De zuidelijke ringweg gaat tot 2 september dicht in westelijke richting. Kom je vanaf de A7 uit de richting Hoogezand, dan kun je voorlopig niet de zuidelijke ringweg op rijden. Je kunt alleen de oostelijke ringweg op. Wil je richting Hoogkerk/Drachten of richting Haren/Assen, dan kun je via Rondje Ring om de stad heen.

Verbindingsboog Hoogezand richting Assen

Op het Julianaplein kun je niet meer vanaf Hoogezand richting Assen. Dat is ook logisch, omdat de hele zuidelijke ringweg richting het Julianaplein dicht is.

Groningen-Zuid richting Julianaplein

Van 26 april tot 26 juli kun je niet vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan de oprit nemen naar het Julianaplein. We richten deze oprit definitief in.

20230207 oprit 39a Van Ketwich Verschuurlaan richting Julianaplein - foto Aanpak Ring Zuid
De oprit vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan richting Vrijheidsplein gaat twee maanden dicht. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Onderdoorgang Helperzoom

Vanaf de Helperzoom kun je niet meer onder de ringweg doorrijden naar de Waterloolaan. Deze onderdoorgang is dicht vanaf 26 april. In december kun je hier weer langs. Dan is de huidige ringweg verdwenen. Via een tijdelijke weg kun je vanaf de Helperzoom naar de Hereweg rijden, over de Kempkensberg. Dit geldt voor auto's en voor fietsers.

20240417 onderdoorgang helperzoom - foto ARZ - _134535
De onderdoorgang bij de Helperzoom gaat op 26 april dicht. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Vondellaan richting Brailleweg en omgekeerd

Het autoverkeer vanaf de A28 (vanuit Haren/Assen) naar de zuidelijke ringweg (richting Hoogezand) kan tijdens de eerste dagen van fase 3 (tot 4 mei) bij het Julianaplein gebruik maken van de afrit Centrum en de oprit Vondellaan. Vanwege de doorstroming wordt hierbij het autoverkeer vanaf de Vondellaan richting Brailleweg en omgekeerd (onder de A28 door) gestremd. Wel kan het autoverkeer vanaf de afrit Centrum linksaf naar de Brailleweg. Fietsers hebben hier geen hinder van, de fietsvallei Brailleweg blijft open.

Koningsnacht

Koningsnacht is omzetnacht. In deze nacht van 26 op 27 april gaan we over van fase 2 naar fase 3. We gebruiken deze nacht om de bestaande wegafzettingen van fase 2 weg te halen en nieuwe wegafzettingen voor fase 3 te plaatsen. Dat betekent dat er in die ene nacht veel afzettingen tegelijk zijn. De omzetnacht duurt van 22.00 uur tot 06.00 uur.

20240426 Wat is open en dicht 26-27 apr


Lees ook: