20220509 Eerste verkeer over Tijdelijke T - header - Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 02174

Tijdelijke Julianaplein open voor verkeerVanochtend vroeg is Operatie Julianaplein succesvol afgesloten. Volgens planning ging om zes uur het tijdelijke Julianaplein open. Het tijdelijke verkeersplein ligt iets zuidelijker dan het oude plein en heeft de vorm van een T-kruising. De planning is dat het tijdelijke plein ongeveer twee jaar in gebruik blijft. In deze periode bouwen we het nieuwe Julianaplein.

De afgelopen dertien weken is in hoog tempo het nieuwe verkeersplein aangelegd. Verkeer vanuit en naar de richting Hoogkerk/Drachten maakt gebruik van een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal. Aan de oostzijde van het plein is de oude Papiermolentunnel afgebroken en is de basis voor de nieuwe tunnel gebouwd. Met de bouw van het tijdelijke plein is ruimte ontstaan om het nieuwe Julianaplein te bouwen.

220509 Eerste verkeer over Tijdelijke T Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 02193
Op de plek van het oude Julianaplein bereiden we de bouw van het nieuwe Julianaplein voor. Foto: Raymon Bos.

De werkzaamheden bij het Julianaplein de komende twee jaar zijn te volgen via onze webcam.

Betere doorstroming

Het tijdelijke Julianaplein is voorzien van verkeerslichten. Op het tijdelijke Julianaplein komt het verkeer uit drie richtingen samen: Assen, Drachten en Hoogezand. In vergelijking met het Julianaplein zoals we dat jarenlang hebben gekend, is de vierde aansluiting, met het centrum, weggevallen. Het centrum is bij het Julianaplein alleen bereikbaar voor verkeer vanuit het zuiden, via de nieuwe A28-afrit Centrum en de Brailleweg. Voor de drie overgebleven richtingen kunnen de verkeerslichten langer op groen blijven staan dan in het verleden. Daarom is de verwachting dat het verkeer op het tijdelijke Julianaplein beter doorstroomt dan op het oude Julianaplein.

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8 OKT_totaal_150DPI
Plattegrond van het tijdelijke Julianaplein.

Verkeershinder

Operatie Julianaplein heeft zoals verwacht voor veel verkeershinder in de stad gezorgd. Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar hebben via een grootschalige campagne de weggebruikers hierover geïnformeerd. Ook hebben deze organisaties de oproep gedaan om in de dertien weken van Operatie Julianaplein de auto zo mogelijk te laten staan. Veel mensen in en rond de stad hebben hier gehoor aan gegeven. Dankzij hen is een verkeerschaos uitgebleven. We bedanken iedereen die zijn of haar verantwoordelijkheid heeft genomen om Groningen bereikbaar en leefbaar te houden.

Andere afsluitingen

Met het afronden van Operatie Julianaplein is Groningen nog niet van alle verkeershinder verlost. Zo gaan we vandaag al verder aan de westzijde van de A28. Bij aansluiting Groningen-Zuid gaan de afrit (voor verkeer vanaf het Julianaplein) en de oprit (vanaf de Van Ketwich Verschuurbrug richting Assen) voor langere tijd dicht. Ook in de zomervakantie staan er verschillende afsluitingen op de planning. Meer informatie hierover volgt binnenkort.


Lees ook: