20220105 LR - Voorbereidende werkzaamheden tijdelijk Julianaplein header - Raymond Bos - Beeldnummer - 354-5

Operatie Julianaplein gaat los

John11 februari 2022Julianaplein


Na maanden van voorbereiding is het vandaag om 20.00 uur eindelijk zo ver: Operatie Julianaplein gaat los. In dertien weken bouwen we een tijdelijk Julianaplein, om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe Julianaplein. De start van Operatie Julianaplein is weer een belangrijke mijlpaal voor het project Aanpak Ring Zuid. We rekenen erop dat inwoners van Noord-Nederland hun verantwoordelijkheid nemen door de auto te laten staan als dat mogelijk is, om zo samen een verkeerschaos te voorkomen.

De vorderingen aan de nieuwe zuidelijke ringweg in Groningen zijn niet meer te missen. Aan de zuidzijde van de ringweg is een kolossale bouwkuip ontstaan die de contouren van de verdiepte ligging steeds meer prijsgeeft. Aan zowel de west- als de oostzijde van het ruim twaalf kilometer lange traject zijn op- en afritten vervangen. Van de 32 viaducten die moeten worden vernieuwd of vervangen, nemen steeds meer hun nieuwe gedaante aan, onder andere herkenbaar aan de roodbruine baksteenstrippen.

20220202 VDL - 4 Deelgebieden Raymond Bos Beeldnummer 02357
De bouwkuip van de verdiepte ligging ter hoogte van appartementencomplex De Frontier. Foto: Raymond Bos.

Nieuw Julianaplein bouwen

Hoog tijd dus om nu ook het Julianaplein onder handen te nemen. Op dit drukste verkeersknooppunt van Noord-Nederland, waar de rijkswegen A28 en A7 (N7) samenkomen, worden de verkeersstromen nu nog via verkeerslichten geleid. Het Julianaplein wordt ongelijkvloers, zodat het verkeer vanuit alle richtingen ongehinderd kan doorrijden.

Julianaplein 2030
Het toekomstige Julianaplein gezien vanuit het westen, met rechts de aansluiting op de A28.

Het was een flinke uitdaging om een methode te vinden om het nieuwe knooppunt te bouwen zonder dat de stad Groningen en de rest van Noord-Nederland onbereikbaar zouden worden. De oplossing is gevonden in de aanleg van een tijdelijk verkeersplein aan de zuidkant van het bestaande Julianaplein. Zodra dat tijdelijke plein in gebruik is, kan het verkeer doorrijden terwijl daarnaast het nieuwe verkeersknooppunt wordt gebouwd. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 in gebruik wordt genomen.

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8 OKT_totaal_150DPI
Het tijdelijke Julianaplein (in het zwart), aan de zuidkant van het oude Julianaplein.

Verkeersoverlast

De bouw van het tijdelijke Julianaplein, Operatie Julianaplein, brengt dertien weken van ernstige verkeersoverlast met zich mee voor de stad en de regio Groningen. Samen met Groningen Bereikbaar hebben we de inwoners en organisaties op verschillende manieren geïnformeerd over de hinder en de alternatieven, en doen we een oproep om zo mogelijk de auto te laten staan. Om het verkeer te sturen, zijn vooral in het zuiden van de stad verkeersmaatregelen genomen. Alle verkeerslichten in de stad zijn opnieuw ingeregeld, om de gewijzigde verkeersstromen beter te verwerken. Tijdens de operatie gaan we het verkeer in en om de stad nauwgezet monitoren, in samenwerking met onder andere de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. Als het nodig is kunnen we aanpassingen doen om knelpunten op te lossen.

Fase 1

Fase 1 van Operatie Julianaplein duurt van vrijdag 11 februari 20.00 uur tot maandag 14 februari 06.00 uur. In deze periode zijn op het Julianaplein de richtingen Drachten naar Hoogezand en Assen naar Hoogezand afgesloten. Ook afrit 37 Groningen-Helpman (Hereweg) is dicht.

Op de hoogte blijven van Operatie Julianaplein? Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Op 11 februari 2022 begint Operatie Julianaplein. Ook jij krijgt te maken met extreme files door deze ingrijpende operatie. Werk thuis, pak de fiets of neem de bus!


Lees ook: