Viaduct Paterswoldseweg - foto ARZ

Onderdoorgang Paterswoldseweg twee weken dicht voor plaatsen buispalen

Karin26 mei 2021


Combinatie Herepoort werkt aan de bouw van de noordzijde van het nieuwe viaduct van de ringweg over de Paterswoldseweg. Van donderdag 27 mei tot en met woensdag 9 juni 2021 brengen we buispalen aan voor de fundering van de landhoofden van het viaduct. Voor deze werkzaamheden is het nodig om de onderdoorgang van het viaduct en een gedeelte van de zuidelijke ringweg af te sluiten. We benutten deze afsluiting voor het nemen van geluidsmaatregelen aan het tijdelijke viaduct.

De afgelopen weken zijn bij het viaduct funderingspalen en grondkerende wanden geplaatst. Nadat de buispalen zijn geplaatst, brengen we voor de verdere fundering van het viaduct 230 kleinere buispalen aan en trillen we damwanden in. Dat gebeurt eind juni, begin juli. We verwachten dat de nieuwe noordzijde van het viaduct eind februari 2022 in gebruik kan worden genomen.

Tijdelijk viaduct inpakken

Om het nieuwe viaduct te kunnen bouwen, hebben we eind vorig jaar over de Paterswoldseweg een tijdelijk viaduct geplaatst. Hier rijdt het verkeer overheen vanaf het Vrijheidsplein naar het Julianaplein. Omwonenden ervaren veel geluidsoverlast van het tijdelijke viaduct. Eerdere maatregelen bleken te weinig effect te hebben. Nu de Paterswoldseweg gestremd is, kunnen we nieuwe maatregelen nemen om de geluidsoverlast terug te dringen. Op basis van aanvullend onderzoek hebben Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort besloten de liggers en het rijdek dubbelzijdig ‘in te pakken’. Dat moet voor een flinke vermindering van de geluids- en trillingshinder zorgen.

Overlast omwonenden

Direct omwonenden hebben een brief (pdf, 225 kB) ontvangen met meer informatie over de werkzaamheden en de verwachte overlast. De overlast bestaat uit geluid van machines, heiwerkzaamheden, trillingen en extra bouwverkeer.

Verkeershinder

Paterswoldseweg

Van donderdagavond 27 mei (22.00 uur) tot woensdagochtend 9 juni (06.00 uur) is de Paterswoldseweg ter hoogte van het viaduct onder de zuidelijke ringweg afgesloten voor alle verkeer in beide richtingen. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via de Muntinglaan, Hoornsediep en de Laan van de Vrede. Gemotoriseerd verkeer kan via de Leonard Springerlaan, het Vrijheidsplein, de N7 en de A28. Een andere optie is via de Parkweg, de Verlengde Hereweg en de Van Ketwich Verschuurlaan. Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Bereikbaar.

Zuidelijke ringweg

Vanwege de werkzaamheden is de zuidelijke ringweg de komende twee weekenden dicht vanaf het Julianaplein tot afrit Groningen-West, dus voor verkeer richting Drachten. De weekendafsluitingen beginnen op vrijdagavond (28 mei en 4 juni) om 22.00 uur en duren tot maandagochtend (31 mei en 7 juni) om 6.00 uur.

Muntinglaan

De Muntinglaan is van donderdagavond 27 mei (22.00 uur) tot en met vrijdagvond 2 juli (17.00 uur) beperkt begaanbaar voor autoverkeer. Inrijden vanaf de Paterswoldseweg is niet mogelijk. De Muntinglaan is wel toegankelijk voor autoverkeer via het Hoornsediep en de Huygensstraat. Voor voetgangers en fietsers is de straat open.

Titelfoto: de onderdoorgang bij de Paterswoldseweg (maart 2021). Foto: Aanpak Ring Zuid.


Lees ook: