20210429 - 9 - HR - Duikers bij Winschoterdiep - Beeldnummer - 119-32

Eerste stort onderwaterbeton bij H.L. Wichersstraat op 1 juniVoor de vloer van de verdiepte ligging gaat Combinatie Herepoort de komende tijd onderwaterbeton storten. Het gaat om het gedeelte aan de oostzijde van het spoor, bij de H.L. Wichersstraat. Het betonstorten gebeurt in drie rondes. De eerste ronde is op 1 juni. Dan wordt maar liefst 1.600 kuub beton gestort op de bodem van de bouwkuip. Wanneer de volgende twee betonstorten zijn, is nog niet bekend.

In de drie bouwkuipen van de verdiepte ligging ter hoogte van de H.L. Wichersstraat is een groot bassin te zien. De eerste betonstort is in de middelste van de drie kuipen (zie onderstaand kaartje). Deze stort duurt vermoedelijk 21 uur, vanaf dinsdagochtend vroeg tot woensdagnacht. Het is mogelijk dat de werkzaamheden langer duren, omdat het betonstorten niet halverwege gestopt kan worden. Eenmaal begonnen, moeten de werkzaamheden afgemaakt worden. De werkzaamheden zijn te volgen via onze webcam bij De Frontier, maar het storten zelf gebeurt onder water en is dus niet goed zichtbaar.

20210528 onderwaterbeton-flyer2
De eerste betonstort is in het middelste deel van de bouwkuip. Foto: Rijkswaterstaat.

Onderwaterbeton?

Eerder hebben we op deze website een uitleg gegeven over het storten van onderwaterbeton, in ons artikel Onderwaterbeton aanbrengen? Hoe dan? Ook hebben we een strip gemaakt waarin onze eigen Lars uitlegt hoe de verdiepte ligging wordt gebouwd, met ook een uitleg van het bouwen met onderwaterbeton ('nat ontgraven'). Eind april plaatsen we op deze website een fotoalbum waarop te zien is hoe duikers het water ingaan voor een inspectie.

Strip 8
Lars legt uit hoe het 'nat ontgraven' in zijn werk gaat.

Overlast

Direct omwonenden hebben een brief (pdf, 462 kB) gekregen met informatie over de verwachte overlast van de werkzaamheden. Het storten van onderwaterbeton geeft geluidsoverlast en er is veel bouwverkeer voor nodig. Bovendien moeten de werkzaamheden voor een deel in de nacht worden uitgevoerd.


Lees ook: