canvas-DSC01018 viaduct Esperantokruising

Vanaf volgende week sloop deel viaduct bij EsperantokruisingVolgende week begint de sloop van delen van het viaduct bij de Esperantokruising. De werkzaamheden duren van maandag 11 tot en met woensdag 27 februari 2019. Gedurende een deel van deze periode, van zaterdag 16 tot woensdag 20 februari, wordt het treinverkeer tussen Groningen en Assen/Hoogezand stilgelegd. In die treinvrije periode gaan de werkzaamheden 24 uur per dag door. Dit kan geluidshinder opleveren voor omwonenden. De werkzaamheden zijn via een webcam te volgen.

Begin deze maand is het verkeer op de zuidbaan van de zuidelijke ringweg opgeschoven naar een tijdelijke zuidbaan. Daardoor rijdt er nu geen verkeer meer over de oorspronkelijke zuidbaan. Dit deel van de ringweg wordt de komende tijd gesloopt om ruimte te maken voor het bouwen van het verdiepte weggedeelte. Combinatie Herepoort begint deze maand met het deel boven het spoor. Dat is het viaduct ter hoogte van de Helperzoom, de Verlengde Lodewijkstraat en de Verlengde Willemstraat.

Drie fases

De werkzaamheden gebeuren in drie fases:

Fase A: Maandag 11 tot en met vrijdag 15 februari
Werkzaamheden in deze fase: onder andere voorbereidende werkzaamheden, het frezen van asfalt, het verwijderen van geluidsschermen, zagen en boren en het uithijsen van liggers. De werktijden zijn van 7:00 uur tot 19:00 uur (met mogelijk een uitloop tot 23:00 uur).

Fase B: Zaterdag 16 februari van 3:00 uur tot woensdag 20 februari 4:00 uur
In deze periode rijden er geen treinen tussen Groningen en Assen/Hoogezand. We werken dan 24 uur per dag rond het spoor. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het zagen van het dek en het boren van balken, het uithijsen van de overige liggers, het slopen van steunpunten en het verwijderen van palen.

Fase C: Woensdag 20 februari tot en met woensdag 27 februari
In deze laatste fase slopen we steunpunten, verwijderen we palen en voeren we afrondende werkzaamheden uit. De werktijden zijn van 7:00 uur tot 19:00 uur (met mogelijk een uitloop tot 23:00 uur).

Kijk voor meer informatie op onze factsheet (pdf, 239 kB) (pdf, 0,2 Mb).

De planning is afhankelijk van omstandigheden, zoals het weer. Wijzigingen in de planning maken we bekend via deze website.

Hinder voor omwonenden

De werkzaamheden kunnen zorgen voor geluidsoverlast. In fase B (van 16 tot 20 februari) werkt Combinatie Herepoort ook 's nachts. De werkzaamheden die veel hinder geven, plannen we zo veel mogelijk overdag. Als het met de uitvoering van de werkzaamheden tegenzit, zijn we genoodzaakt om die werkzaamheden in de avond en nachtelijke uren uit te voeren. Direct omwonenden hebben een brief ontvangen met meer informatie over de hinder.

Hinder voor verkeer

Het verkeer op de zuidelijke ringweg ondervindt geen gevolgen van de werkzaamheden.

In fase A en B (van maandag 11 tot woensdag 20 februari) zijn de onderdoorgangen van de Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom afgesloten (zie onderstaande kaart). Fietsers kunnen de werkzaamheden passeren via een tijdelijke fietstunnel naast de Verlengde Willemstraat.

11 tot 20 feb
De verkeerssituatie in fase A en B (van 11 tot 20 februari).

In fase C (van 20 tot en met 27 februari) zijn de Verlengde Willemstraat en de Helperzoom afgesloten (zie onderstaande kaart). Ook fietsers kunnen hier dan niet langs. De Verlengde Lodewijkstraat is wel geopend en toegankelijk voor al het verkeer.

20 feb tot en met 27 feb
De verkeerssituatie in fase C (van woensdag 20 t/m woendag 27 februari)

Tijdens de werkzaamheden blijft de Esperantokruising gewoon open. De doorgaande routes Helperzoom-Kempkensberg en Esperantostraat-Waterloolaan blijven voor al het verkeer te gebruiken.

Omleidingen

Begin deze maand is de oprit Hereweg/Kempkensberg definitief dicht gegaan. De omleidingsroutes voor het verkeer vanuit het zuiden van de stad lopen via de rest van de ringweg om Groningen. Daarnaast heeft het verkeer enkele andere mogelijke routes (zie de plattegrond hieronder). De route via de Esperantokruising (de gele route) is van 11 t/m 27 februari niet mogelijk voor verkeer vanaf de Hereweg/Kempkensberg, omdat de onderdoorgang op de Helperzoom dan dicht is.

Omleidingsroutes stremming oprit Kempkensberg_aangepast Sontbrug
Mogelijke routes voor het autoverkeer vanuit het zuiden van de stad richting Hoogezand en Delfzijl, na het afsluiten van de oprit Kempkensberg. De gele route is deze maand niet bereikbaar vanaf de Hereweg/Kempkensberg.

Voortgang volgen

Via deze website geven we regelmatig actuele informatie over de voortgang, in woord en beeld. De werkzaamheden zijn ook te volgen via een webcam.

Mobiele informatiekeet

Wie tijdens de uitvoering vragen of klachten heeft, kan terecht in onze mobiele informatiekeet. Deze staat geparkeerd in het groen aan de Esperantostraat. De openingstijden maken we komende week bekend via deze website. Ze zijn dan ook te vinden op de informatiekeet zelf.

Headerfoto: Raymond Bos, raymondbosfotografie.nl


Lees ook: