canvas-20170726_101741_Verlengde Lodewijkstraat

24 uur per dag werkzaamheden tijdens treinvrije periode 6 – 14 augustusVan zondag 6 augustus (vanaf 00.20 uur) tot en met maandag 14 augustus (04.20 uur) zijn er 24 uur per dag werkzaamheden op en rond de spoorwegovergang bij de Esperantostraat ter voorbereiding van het project Aanpak Ring Zuid. Ook op en rond het spoor bij de nieuw te bouwen Helperzoomtunnel tussen de Duinkerkenstraat en de Helperzoom wordt in die periode 24 uur per dag gewerkt. Er rijden dan geen treinen. Het gaat om het verleggen van kabels en leidingen en voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de verdiepte ligging, de eventuele aanleg van de fiets- en voetgangerstunnel in de Esperantostraat en de aanleg van de Helperzoomtunnel.

Aannemer Combinatie Herepoort voert de werkzaamheden uit. Tijdens de treinvrije periode zijn er circa 80 mensen aan de slag. Er gaan 22 palen de grond in van 22 meter lang (doorsnede 406 mm). De werkzaamheden kunnen overlast opleveren voor de omgeving en voor het verkeer. De direct omwonenden hebben hierover een brief ontvangen.

Werkzaamheden spoorwegovergang Esperanto

De werkzaamheden rond de spoorwegovergang Esperantostraat zijn al begonnen op 24 juli. De werkzaamheden duren tot 20 augustus en worden in vier fasen uitgevoerd:

 • Maandag 24 tot en met vrijdag 28 juli: weghalen van oude leidingen op de hoek van de Verlengde Meeuwerderweg en de Verlengde Lodewijkstraat.
 • Maandag 31 juli tot zaterdag 5 augustus: intrillen van damwanden in de grond aan 1) de Verlengde Willemstraat, 2) de Verlengde Lodewijkstraat ter hoogte van de Esperantoflat en 3) de Verlengde Lodewijkstraat ter hoogte van de Frontier. Per locatie duurt dit één tot twee dagen. Dit kan tussen 07.00 – 19.00 uur geluids- en trillingshinder opleveren voor de omgeving.
 • Zondag 6 augustus (vanaf 00.20 uur) tot en met maandag 14 augustus (04.20 uur): 24 uur per dag werkzaamheden op en bij de spoorwegovergang. Het begint in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 augustus om 00.20 uur met het weghalen van de bovenleiding en de portalen. Op zondag wordt de rails doorgeslepen en het spoor verwijderd. Daarna wordt onder het spoor verder gewerkt aan de voorbereidingen voor de verdiepte ligging. Zeker in deze periode wordt gewerkt met zwaar materieel en leveren sommige werkzaamheden lawaai op, zoals het doorslijpen van de sporen.
 • Maandag 14 augustus tot en met vrijdag 19 augustus: maken van een rioolgemaal op de hoek Frontier – Verlengde Lodewijkstraat om het riool onder het spoor te verbinden met het nieuwe riool vanaf de Helperzoom.

Afsluiting van straten

Tijdens de werkzaamheden zijn de volgende straten afgesloten:

 • Verlengde Lodewijkstraat tussen Esperantostraat en p-garage Frontier: 24 juli t/m 20 augustus
 • Verlengde Lodewijkstraat van P-garage Frontier t/m Esperantoflat: 31 juli t/m 14 augustus
  Er is wel verkeer mogelijk tussen Verlengde Lodewijkstraat-noord en Esperantostraat.
 • Kruising Helperzoom /Kempkensberg: 31 juli t/m 14 augustus
 • Spoorwegkruising Esperantostraat: 4 t/m 14 augustus
  Voor bewoners van de Verlengde Willemstraat is er een versmalde doorgang richting Waterloolaan.

Omleiding weggebruikers

 • Automobilisten: Verkeer uit de richting Helperzoom / Helpman kan via de Hereweg rijden. Verkeer vanuit het Europapark kan via de Boumaboulevard rijden. Verkeer uit de Oosterpoort kan via de Meeuwerderweg rijden.
 • Fietsers: Fietsers worden omgeleid via het fietsviaduct (Gouden tunneltje) tussen de Meeuwerderweg en de H.L. Wichersstraat.
 • Bus: Lijn 8 en lijn 12 rijden een alternatieve route tijdens de stremming van de spoorovergang.

Werkzaamheden Helperzoomtunnel

Tijdens de treinvrije periode zal ook ter hoogte van de nieuw te bouwen Helperzoomtunnel 24 uur per dag gewerkt worden. Er wordt een duiker en een oude kademuur gesloopt. Verder wordt alles zodanig voorbereid dat de tunnel later vanaf de voorbouwlocatie in één keer onder het spoor op zijn plek geschoven kan worden. Ook deze werkzaamheden kunnen hinder voor de omgeving opleveren.

Informatiekeet en website

Van 5 tot en met 13 augustus staat er een informatiekeet op de Verlengde Lodewijkstraat bij De Frontier. Van 5 tot en met 12 augustus kan iedereen hier dagelijks terecht tussen 10.00 en 12.00 uur voor informatie over de werkzaamheden. Op maandag 7 en dinsdag 8 augustus is de informatiekeet ook geopend tussen 17.00 en 19.00 uur. Op zondag 13 augustus is de keet alleen geopend tussen 17.00 en 19.00 uur. Tijdens de werkzaamheden staat op de pagina's Zuiderplantsoen en Helpman/Coendersborg alle actuele informatie over de voortgang en de planning en zijn beelden van de werkzaamheden via webcams te zien. Voor vragen of klachten kan men terecht bij het Loket Verkeer en Werkzaamheden, (050) 367 89 89 of loketverkeer.werkzaamheden@groningen.nl.


Lees ook: