canvas-20170309_JvK_Helperzoomtunnel_09

Bouw Helperzoomtunnel nu ook officieel gestartDonderdag 9 maart heeft wethouder Paul de Rook van Verkeer en Vervoer de officiële start gegeven van de bouw van de Helperzoomtunnel. Dat deed hij door een deel van een oude kademuur te slopen. De planning is dat de tunnel in het voorjaar van 2018 open gaat.

Treinvrij weekend

In januari 2017 is aannemer Combinatie Herepoort al met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de tunnel gestart. Zo is het bouwterrein ingericht en zijn er bomen gekapt. Komend weekend (11 en 12 maart) begint de bouw echt met het intrillen van damwanden aan weerszijden van waar de tunnel komt te liggen. Tijdens deze werkzaamheden rijden er geen treinen tussen Groningen en Hoogeveen, Veendam en Leer. In dit treinvrije weekend moet dag en nacht worden doorgewerkt om alles op tijd af te hebben. Vooral de nachtelijke werkzaamheden kunnen voor overlast zorgen. Omwonenden hebben een brief gekregen.

De Helperzoomtunnel wordt een verbinding voor auto’s, fietsers, voetgangers en openbaar vervoer tussen Helpman/Coendersborg en het Europapark. Vrachtwagens mogen er niet doorheen. De nieuwe tunnel komt op de plek van het huidige Helperpad en gaat onder het spoor door naar de Duinkerkenstraat. De Helperzoomtunnel vervangt de huidige spoorwegovergang bij de Esperantostraat. Deze moet om veiligheidsredenen dicht omdat er meer treinen gaan rijden tussen het Hoofdstation en station Europapark. De bouw van de Helperzoomtunnel maakt deel uit van het project Aanpak Ring Zuid.

impressie HZT 03 fiets ver
Impressie van de Helperzoomtunnel.

Bekijk ook het foto-album van de starthandeling. De foto's zijn gemaakt door Jeroen van Kooten.


Lees ook: