canvas-44_JvK_20160612_Helperpad_2

Komend weekend werkzaamheden bij spoor Helperzoomtunnel en Esperantokruising, ook 's nachtsIn het weekend van 10, 11 en 12 maart zijn er overdag, ’s avonds en ’s nachts werkzaamheden aan het spoor bij de toekomstige Helperzoomtunnel en op de Esperantokruising. Er rijden dan geen treinen. De werkzaamheden kunnen tot geluidsoverlast leiden in de omgeving. De direct omwonenden hebben hierover een brief ontvangen.

Helperzoomtunnel

Op de locatie van de Helperzoomtunnel worden damwanden geplaatst links en rechts van de plek waar later de tunnel uitgegraven wordt. De werkzaamheden beginnen in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 maart om 03.00 uur. Dan wordt een deel van de rails en het grind tussen de sporen weggehaald. Zaterdagochtend 11 maart rond 09.00 uur begint het plaatsen van de wanden. Deze wanden bestaan uit losse onderdelen die elk zo’n 9 meter diep de grond in worden getrild. Het plaatsen van de wanden duurt tot halverwege de nacht van zaterdag op zondag. Zondagochtend 12 maart wordt het spoor weer teruggebouwd. Eerst wordt de grond aangetrild, dan wordt de rails weer teruggeplaatst, aan elkaar gelast en schoongemaakt. Tot slot worden de hekken weer teruggezet. Dit alles duurt tot maandagochtend 04.30 uur.

impressie HZT 03 fiets ver
Impressie van de toekomstige Helperzoomtunnel.

Esperantokruising

Bij de Esperantokruising wordt dit weekend ruimte gemaakt voor het verplaatsen van de hoogspanningskasten later dit jaar. Dit is nodig als voorbereiding op het verdiept aanleggen van de zuidelijke ringweg tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep. De werkzaamheden beginnen in de nacht van vrijdag 10 maart op zaterdag 11 maart. Van 02.00 uur tot ongeveer 06.00 uur ’s ochtends wordt ruim 90 meter spoorrails weggehaald. Het gaat om de rails aan de kant van de Verlengde Willemstraat die eindigen bij het stootjuk vlakbij de overgang. Deze werkzaamheden veroorzaken veel geluid, omdat hiervoor de rails doorgezaagd wordt. Vanaf zaterdag 06.00 uur worden de spoorrails en een stuk bovenleiding verwijderd en afgevoerd via het spoor. Deze werkzaamheden duren tot zaterdag 11 maart 17.00 uur. Nadat het werk aan de hoogspanningskasten klaar is, wordt het spoor weer teruggebouwd. Al het verkeer kan de overweg gewoon gebruiken. Wel moet er af toe kortdurend op de overweg worden gewerkt. Dan zijn de spoorbomen gesloten. Voor de veiligheid zijn er verkeersregelaars om het verkeer in goede banen te leiden.

46_JvK_20160613_Esparantoskruizing_1
Esperantokruising

Bussen

Vanwege deze en andere werkzaamheden aan het spoor rijden er zaterdag en zondag geen treinen van Groningen naar Hoogeveen, Leer en Veendam. De NS zet bussen in. Deze bussen rijden niet via station Groningen Europapark. U kunt met OV-lijn 5 vanaf dit station naar het Hoofdstation en omgekeerd. Vanaf station Haren rijden pendelbussen naar de busvertrekplaats bij P+R Haren. Houdt u rekening met extra reistijd. Kijk voor meer informatie op de website van NS.

Vragen?

Als u vragen heeft over de werkzaamheden, kunt u bellen met Combinatie Herepoort, telefoon (050) 810 00 02. Ervaart u onverwachte overlast, dan kunt u bellen met ProRail, telefoon 0800 776 72 45 (gratis). Dat kan dagelijks tussen 8:00 en 18:30 uur en bij noodgevallen of ernstige overlast ook ‘s nachts.

Wilt u op de hoogte blijven van de bouw van de Helperzoomtunnel? Abonneer u dan op de digitale nieuwsbrief.


Lees ook: