Aanpak Ring Zuid | Algemeen

3 februari 2023

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Deze belangrijkste toegangspoort van de stad dreigt dicht te slibben door de grote groei die Groningen doormaakt. De ombouw van de zuidelijke ringweg verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze nieuwsbrief onder andere informatie over het viaduct op de Concourslaan, de waterkelder op het Julianaplein en het plaatsen van de fundering voor geluidsschermen langs de oprit vanaf Laan Corpus den Hoorn richting het Vrijheidsplein.

Onderdoorgang viaduct Concourslaan vrijdag weer open

De onderdoorgang van het viaduct op de Concourslaan gaat vrijdag om 19.00 uur weer open voor fietsers en voetgangers. We hebben het viaduct aan de oostzijde inmiddels gesloopt en de buispalen voor de fundering van het nieuwe viaduct geplaatst.

Uitrillen damwandplanken waterkelder Julianaplein kan maandag overlast geven

Voor het nieuwe Julianaplein hebben we ter hoogte van het Hoornsediep een waterkelder gebouwd. Nu het beton voor de waterkelder is uitgehard, kunnen we de tijdelijke damwandplanken rond de kelder weghalen. Dit doen we door de damwandplanken uit te trillen. Dit gebeurt op maandag 6 februari, van 7.00 uur tot en met uiterlijk 19.00 uur. Omwonenden moeten rekening houden met geluidsoverlast van metaal op metaal. Ook kan het uittrillen van de damwandplanken trillingen in de omgeving veroorzaken.

Fietspad naast oprit Vrijheidsplein afgesloten vanwege plaatsen fundering geluidsschermen

Het fietspad naast de oprit bij Laan Corpus den Hoorn richting het Vrijheidsplein gaat vanaf maandag 6 februari tot vrijdag 31 maart 06.00 uur dicht. We beginnen hier met het intrillen en naheien van de fundering van de geluidsschermen. De oprit zelf is 10 januari dicht gegaan. Deze gaat ook vrijdag 31 maart om 06.00 uur open.

Tijdelijke afrit voor hulpdiensten naar Paterswoldseweg

Op 17 april openen we een tijdelijke afrit vanaf de zuidelijke ringweg richting de Paterswoldseweg, alleen bedoeld voor hulpdiensten (zoals politie, brandweer en ambulances). Deze afrit is voor de hulpdiensten het alternatief voor afrit 36 (vanaf Hoogkerk richting Martini Ziekenhuis), die een aantal maanden dicht gaat. Op 30 januari beginnen we met de werkzaamheden.

Hadassah Emmerich: ‘Dat de voetgangers en fietsers een droomwereld ervaren, dat lijkt me heel tof

De nieuwe Papiermolentunnel gaat deze zomer open. De tunnel is straks twee keer zo lang als de oude tunnel. Om de tunnel extra bijzonder te maken en de sociale veiligheid te vergroten, komt er een kunstwerk op de wanden en plafonds. Gekozen is voor een kleurig ontwerp van de Nederlandse kunstenares Hadassah Emmerich. “Ik hoop dat de voetgangers en fietsers het gevoel krijgen dat ze even door een andere wereld gaan. Dat zij een droomwereld ervaren, dat lijkt me heel tof.”

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.