20230124 Laan van de Vrede header - foto Aanpak Ring Zuid - _092826

Tijdelijke afrit voor hulpdiensten naar Paterswoldseweg

John30 januari 2023JulianapleinWest


Op 17 april openen we een tijdelijke afrit vanaf de zuidelijke ringweg richting de Paterswoldseweg, alleen bedoeld voor hulpdiensten (zoals politie, brandweer en ambulances). Deze afrit is voor de hulpdiensten het alternatief voor afrit 36 (vanaf Hoogkerk richting Martini Ziekenhuis), die een aantal maanden dicht gaat. Op 30 januari beginnen we met de werkzaamheden.

20230130 plattegrond afrit 36 en tijdelijke afrit naar Paterswoldseweg - Aanpak Ring Zuid
In het rood de afrit 36 Groningen West, die van april tot eind september dicht is. Hulpdiensten kunnen gebruik maken van een tijdelijke afrit (groen) die uitkomt op de Paterswoldseweg. Zo kunnen ambulances snel het Martini Ziekenhuis blijven bereiken.

De afrit komt vlak bij het deel van de Laan van de Vrede dat aan de westzijde van de Paterswoldseweg ligt. Van 30 januari tot en met 17 april zijn voor de bouwwerkzaamheden een aantal parkeerplaatsen op de Laan van de Vrede dicht. De Laan van de Vrede wordt tijdelijk eenrichtingsverkeer richting de Paterswoldseweg.

20230130 laan van de vrede afrit hulpdiensten - CHP
De afrit loopt langs de Laan van de Vrede. In het rood de parkeerplaatsen die tijdelijk niet beschikbaar zijn. In het geel de tijdelijke rijrichting in de straat.

Omwonenden kunnen overlast hebben van de aanleg van de tijdelijke afrit. We frezen het asfalt weg, voeren grond af en aan, verwijderen een deel van de tijdelijke piepschuimblokken en brengen verharding aan. Begin april kunnen we de afrit asfalteren.

Afrit Martini Ziekenhuis

De afrit voor hulpdiensten is nodig omdat de afrit naar het Martini Ziekenhuis (afrit 36 Groningen West) vanaf april enkele maanden dicht gaat. Op de plek van die afrit werken we aan het verbreden van de A7 vanaf Hoogkerk naar het Vrijheidsplein. De planning is dat de afrit eind september 2023 weer open gaat. De tijdelijke afrit voor hulpdiensten richting de Paterswoldseweg vervalt dan weer.

Overig verkeer dat vanaf Drachten/Hoogkerk richting het Martini Ziekenhuis wil, kan straks omrijden via het Julianaplein, de A28 en afrit Groningen-Zuid.

Verwijderen tijdelijke retrobrug

De aanleg van de tijdelijke afrit valt samen met het verwijderen van de tijdelijke brug over de Paterswoldseweg. Dat is de oranje ‘retrobrug’ aan de zuidzijde, die alleen nog wordt gebruikt door bouwverkeer. Hier beginnen we halverwege februari mee. Eerst halen we onder andere de isolatie en de hemelwaterafvoer weg. Eind februari verwijderen we de liggers. De Paterswoldseweg is dan een paar dagen dicht voor autoverkeer. Daarna verwijderen we de tijdelijke buispalen. Deze trillen en trekken we los. Dit duurt tot half maart.

Viaduct Paterswoldseweg

Als de retrobrug is opgeruimd, kunnen we aan de zuidzijde van het viaduct de rode steenstrips plaatsen. Aan de noordzijde zitten deze al. In de week van 6 maart beginnen we hiermee. De Paterswoldseweg is dan dicht voor autoverkeer. In de week van 13 maart gaan we hiermee verder. De Paterswoldseweg is dan niet dicht, maar het verkeer kan om en om doorrijden.

Afsluitingen Paterswoldseweg

In de tabel hieronder de afsluitingen van de Paterswoldseweg op een rij.

20230130 tabel afsluitingen paterswoldseweg - CHP


Lees ook: