Aanpak Ring Zuid | 28 juni 2024 | Algemeen

28 juni 2024

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze editie onder andere:

>> De sloop van de oude ringweg vordert. Hiervoor gaat de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat op 1 juli dicht. En op 2 juli sluiten we de tijdelijke verbinding van de Meeuwerderweg naar de Hereweg.

>> Goed nieuws voor fietsers: de onderdoorgang bij roeivereniging Gyas is weer open.

Onderdoorgang Verlengde Lodewijkstraat langdurig dicht

20240626 - CG3A7193 RWSNN_ring ARZ Zuid (55) - foto Rijkswaterstaat

De onderdoorgang van de zuidelijke ringweg bij de Verlengde Lodewijkstraat gaat op maandagochtend 1 juli (07.00 uur) dicht voor alle verkeer. Dit is nodig vanwege de sloop van de oude ringweg. Na september, als de ringweg verdwenen is, gaan we op deze plek verder met de aanleg van de Esperantotunnel. De afsluiting duurt naar verwachting tot december 2024.

Onderdoorgang en fietspad bij Gyas weer open

20240628 gyas onderdoorgang index_085854[1] - foto ARZ

Fietsers kunnen vanaf vrijdag 28 juni weer gebruik maken van de onderdoorgang van de ringweg bij roeivereniging Gyas. Ook het fietspad langs de westzijde van het Noord-Willemskanaal is weer helemaal open.

Tijdelijke verbinding van Meeuwerderweg naar Hereweg vervroegd dicht

20240628 oprit meeuwerderweg 20240521_162110 - foto ARZ

De tijdelijke verbinding over het spoor vanaf de Meeuwerderweg tot aan de Hereweg gaat op dinsdagavond 2 juli (20.00 uur) dicht. Deze verbinding was aangelegd om de bewoners van de Oosterpoort een extra optie te geven om de wijk uit te rijden tijdens Operatie Ring Zuid. De verbinding gaat twee weken eerder dicht, zodat we sneller kunnen beginnen met de sloop ervan.

J.E. Scholtenlaan week langer open, sluiting nu per 1 juli

20240626 - 240530-Werkzaamheden-Botrotondes-Groningen-Raymond-Bos-Beeldnummer-00001-1

De werkzaamheden aan de J.E. Scholtenlaan, de toegangsweg bij het Stadspark, zijn een week opgeschoven. Afgelopen maandag zou de wegafzetting ingaan, dat wordt nu maandag 1 juli. Tot die datum is de weg dus open voor verkeer vanaf de dubbele rotonde het Stadspark in.

Geluidsoverlast mogelijk rond Julianaplein, ook in de nacht

20240620 hinder paverbarriers

Ook komende week (op 4 en 5 juli) brengen we paverbarriers aan in de omgeving van het Julianaplein. Paverbarriers zijn de lage muurtjes langs de ringweg. De muurtjes worden met een rijdende machine geplaatst. Nadat het beton is uitgehard, moeten ze worden ingezaagd om scheuring te voorkomen. Dit komt heel precies en kan ook in de avond en nacht erna nodig zijn. Het inzagen geeft dan overlast in de directe omgeving.

Operatie Ring Zuid: vaststaan of meebewegen, wat doe jij?

Keyvisual_kernboodschap_Liggend_16-9 (2)

Operatie Ring Zuid van 22 maart - 2 september. De werkzaamheden leveren ernstige en onvermijdelijke verkeershinder op in de hele stad. Werk daarom thuis, als dat kan. Pak de fiets of reis met het OV.

Hulpdiensten en OV roepen op: houd de kruispunten vrij

20240628 Houd de kruispunten vrij

Voor medewerkers van Ambulancezorg Groningen en de buschauffeurs van Qbuzz is Operatie Ring Zuid een uitdaging. Voor hen is het belangrijk om op tijd aan te komen. Medeweggebruikers kunnen hier een handje bij helpen. Benieuwd hoe? Bekijk de video!

Stel je vragen bij onze fietskar

20240110 Fietskar winkelcentrum Paddepoel _121757

Onze voorlichters gaan regelmatig met de fietskar op pad. Ze beantwoorden graag alle vragen over de ringweg, de sloop en de bouw. Waar zijn ze de komende tijd te vinden?

Donderdag 4 juli: 16.30-17.30 uur: winkelcentrum De Wijert.

Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid

Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1016

In ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid kun je terecht voor alles wat je wilt weten over Operatie Ring Zuid. Je vindt er de meterslange maquette, filmpjes, foto's en informatiemateriaal. Onze voorlichters helpen je graag om antwoord te vinden op jouw vragen.

Muntinglaan 2
Geopend: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Meer informatie

  • De actuele afsluitingen voor het autoverkeer vind je op de pagina Wat is dicht?.
  • Waar kun je op de fiets wel en niet langs? Dat zie je op de pagina Fietsafsluitingen van Groningen Bereikbaar.
  • Wat is de planning van de sloop van de oude ringweg? Raadpleeg ons spoorboekje.
  • Bekijk de laatste bewonersbrieven in onze bibliotheek.
  • Vragen over werkzaamheden, verkeer en bereikbaarheid? Stel ze gemakkelijk via Loket Verkeer & Werkzaamheden

Midzomernachtconcert in de verdiepte ligging | 22 juni 2024 | Foto’s: Lyuda Stinissen

22_06_2024_Aanpak-Ring-Zuid_Midzomernachtconcert_klein-formaat_LSFotografie-92

Tot slot nog dit. Zaterdagavond 22 juni, de langste avond van het jaar, was de nieuwe verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg het decor van een bijzonder concert. Exclusief voor omwonenden traden Gruno’s Postharmonie en het bekende Groninger duo Rooie Rinus en Pé Daalemmer op. Onze fotografe Lyuda Stinissen maakte een prachtig beeldverslag.

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.