20240626 header - CG3A7193 RWSNN_ring ARZ Zuid (55) - foto Rijkswaterstaat

Onderdoorgang Verlengde Lodewijkstraat langdurig dichtDe onderdoorgang van de zuidelijke ringweg bij de Verlengde Lodewijkstraat gaat op maandagochtend 1 juli (07.00 uur) dicht voor alle verkeer. Dit is nodig vanwege de sloop van de oude ringweg. Na september, als de ringweg verdwenen is, gaan we op deze plek verder met de aanleg van de Esperantotunnel. De afsluiting duurt naar verwachting tot december 2024.

Verlengde Lodewijkstraat

Voor het project Aanpak Ring Zuid wordt de oude zuidelijke ringweg tussen Julianaplein en Oude Winschoterdiep gesloopt. Om het gedeelte boven het spoor veilig af te kunnen breken, wordt van 3 tot en met 11 augustus het treinverkeer stilgelegd. Voorafgaand hieraan beginnen we in juli met sloopwerkzaamheden bij de Helperzoom en de Verlengde Lodewijkstraat. Verkeer kan er dan niet veilig onderdoor gaan.

De onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat gaat vanaf 1 juli dicht. Dat geldt ook voor de Esperantostraat.

De onderdoorgang bij de Helperzoom is al langer dicht. Hiervoor is een tijdelijke weg over de Kempkensberg aangelegd.

Esperantotunnel

Nadat bij de Verlengde Lodewijkstraat de sloop van de oude ringweg is afgerond, kunnen we hier door met de volgende klus: het aanleggen van de Esperantotunnel. Dat is de nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor door, die het westelijke en het oostelijke deel van het Zuiderplantsoen met elkaar verbindt. Dankzij deze tunnel kunnen fietsers en voetgangers in het Zuiderplantsoen straks onder het spoor door.

De aanleg van de tunnel duurt naar verwachting tot voorjaar 2025. De Verlengde Lodewijkstraat gaat dus al weer open voordat de nieuwe tunnel klaar is.

Gevolgen voor fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het Oude Winschoterdiep (zie afbeelding hieronder). De oude ringweg is hier al gesloopt en het nieuwe fietspad over de nieuwe ringweg is klaar.

20240626 - 0701 Verlengde Lodewijkstraat dicht_fiets
In het rood de afsluiting van de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat en de Esperantostraat. In het groen de omleidingsroutes voor fietsers en voetgangers. Plattegrond: Groningen Bereikbaar.

Wie richting het centrum wil, kan ook gebruikmaken van de tijdelijke weg over de Kempkensberg. Je fietst of loopt dan de route Helperzoom – Kempkensberg – Hereweg.

Gevolgen voor het autoverkeer

De Verlengde Lodewijkstraat gaat op 1 juli om 07.00 uur langdurig dicht voor alle verkeer bij het viaduct onder de zuidelijke ringweg. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Europaweg en de Griffeweg.

20240626 - 0701 Verlengde Lodewijkstraat dicht_auto
In het rood de afsluiting van de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat en de Esperantostraat. In het groen de omleidingsroutes voor autoverkeer. Plattegrond: Groningen Bereikbaar.Impressie van de toekomstige Esperantotunnel in het Zuiderplantsoen. Afbeelding: wUrck.
Klik voor een vergroting (afbeelding: v6_esperantotunnel.jpg)

Lees ook: