canvas-JvK_20140620_BramVanDort_1

“Werkzaamheden? Als ik maar gemakkelijk naar de supermarkt kan”

Sanne Heesterbeek17 juli 2014Julianaplein


Bram van Dort woonde nog maar net in zijn flat aan de Merwedestraat toen hij tot zijn verbazing een folder in de bus kreeg over de plannen voor de zuidelijke ringweg. “Er bleek heel wat te gaan gebeuren. Dus ik ben hier om te kijken of ik straks wel met mijn brommer naar de Lidl kan”, zegt hij.

Naar de supermarkt

“Balen”, dacht Van Dort toen hij de folder voor het eerst zag. “Ik woon nog maar net vier maanden in mijn nieuwe huis. Dan krijg je plotseling dit. Hier word ik natuurlijk niet vrolijk van”, Van Dort rijdt dagelijks op zijn brommer naar de Lidl in De Wijert om boodschappen te doen. Hij verwacht dat dat straks een stuk moeilijker zal zijn. “Je moet vanuit de Rivierenbuurt straks vast omrijden. Het Julianaplein gaat namelijk helemaal op de schop. Ze zeggen dat ze binnen vijf jaar klaar zijn, maar daar geloof ik niets van. Kijk maar naar het Damsterdiep; daar zijn ze toch ook eeuwen bezig geweest?”

Werkzaamheden

Toch komen de werkzaamheden aan de ring niet helemaal als een verrassing. “Als je in een stad woont, kun je werkzaamheden verwachten. Dat hoort bij de stad”, zegt Van Dort berustend. “Dat is ook het risico als je bij de ringweg gaat wonen. Maar ik snap niet waarom het wegennet zo ingewikkeld wordt ontworpen. Hoe kom ik straks vanaf mijn huis bij de supermarkt? Het is nu allemaal veel simpeler. Ik snap niet dat het omgegooid moet worden.”

Informatiemarkt

Over de informatiemarkt is Van Dort niet zo erg te spreken. “Ik vind de borden en de maquettes er allemaal mooi uitzien. De film vond ik behoorlijk doelloos. Mooie woorden allemaal. Maar ik moet maar zien wat ervan komt.”

Aanpakken ringweg

Ergens begrijpt hij wel dat de ringweg wordt aangepakt. “Voor de stad zal het allemaal wel beter worden”, zucht hij. “Maar ik wil gewoon met mijn brommer naar de supermarkt kunnen. Zolang ik niet heel erg hoef om te rijden, vind het allemaal wel best.”

Reactie projectorganisatie

In de nieuwe situatie loopt de kortste route van de Merwedestraat naar de Lidl (Van Lenneplaan) via de Maaslaan of de Rivierenhof, de Brailleweg en de Vondellaan. Deze route is in de huidige situatie ook de kortste toegestane route voor brommers. Bram van Dort zal echter in de nieuwe situatie verkeerslichten tegen komen bij de oversteek van het Hoornsediep naar het fietspad langs de Brailleweg.


Lees ook: