canvas-JvK_20140620_PaulaBongerstman_1

“Ik heb de plannen uitvoerig bestudeerd voor mijn scriptie”

Sanne Heesterbeek30 juli 2014


Paula Bongertman is bezig met haar scriptie voor haar bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarbij doet ze onderzoek naar de gevolgen van de aanpak van de Zuidelijke Ringweg. Hoewel haar scriptie al klaar is, is ze toch naar de informatiemarkt in Martiniplaza gekomen. “De markt is informatief. Het is leuk om hier rond te lopen”, zegt ze.

Scriptie

Bongertman loopt een beetje zenuwachtig rond. Ze heeft namelijk haar scriptie net ingeleverd. “Dus nu is het wachten op de beoordeling”, vertelt ze. “Spannend natuurlijk. Ik heb de afgelopen maanden zo ontzettend uitvoerig de plannen rond de aanpak van de ring zitten bestuderen. Ik kan geen informatiebord, artist's impression of maquette meer zien”, lacht ze.

Informatiemarkt

Ze is in haar eentje naar de informatiemarkt gekomen. “Puur uit interesse”, zegt Bongertman. “Ik wilde weten hoe de mensen zouden reageren op de plannen en op de markt. De opzet is informatief. Er is een film en een mooie maquette. Bovendien staan er overal experts om de mensen te woord te staan. Dat is belangrijk.” Zelf woont Bongertman bij het Noorderplantsoen in de buurt, veel zal ze niet van de werkzaamheden merken. “Tenzij ik een keer met de auto naar de stad rijd. Maar dat gebeurt slechts sporadisch.”

Onderzoek naar verstedelijking

Voor haar scriptie heeft de studente planologie onderzocht wat de gevolgen op het gebied van gezonde verstedelijking zijn voor de omgeving. “Ik heb gekeken naar de effecten van het autogebruik, het actief mobiliteitsbeleid en groene zones. In principe waren de resultaten positief. Alleen openbaar vervoer en de groene zones zijn nog aandachtspunten. Vooral wat betreft de groene zones is er nog veel onduidelijkheid over wat er gaat gebeuren. Sommige omwonenden zijn erg bezorgd over de luchtkwaliteit, maar volgens mij is dat niet zo’n probleem.”

Bereikbaarheid

“Al met al zal de bereikbaarheid toenemen”, concludeert de studente. “Het verkeer uit alle richtingen stroomt in de toekomst lekker door. Dat gaat stukken vooruit straks. Alleen mag men de fietser niet vergeten. Wat dat betreft kan het nog beter. Wat voor cijfer ik voor mijn scriptie ga krijgen? Ik heb geen idee. Als ik maar niet weer uren naar plaatjes hoef te kijken”, lacht ze.


Lees ook: