canvas-JvK_20131108_JanGeertVierkant_1

Ombouw ringweg inspireert MartiniPlaza tot verandering achtergevel

Sanne Heesterbeek18 december 2013West


MartiniPlaza heeft een regionale functie als het gaat om voorstellingen, evenementen, sportwedstrijden en congressen in het Noorden. Daarom is het voor het complex van zeer groot belang om goed bereikbaar te zijn. Dat lukt momenteel niet altijd. Zal de aanpak van de ring daar verbetering in brengen? Directeur Jan Geert Vierkant vertelt ons hoe hij de toekomst ziet.

Jan Geert Vierkant (48) is geboren en getogen in (de provincie) Groningen. Hij studeerde bedrijfskunde in combinatie met de studie kunst en kunstbeleid. Nu is hij drie jaar directeur van MartiniPlaza, waar hij als cultuur-, sport- en muziekliefhebber goed op zijn plaats is.

K3

“MartiniPlaza is intensief betrokken geweest bij het ontwikkelen van de plannen voor Aanpak Ring Zuid, omdat hier 500.000 bezoekers per jaar komen”, vertelt Vierkant. “En omdat hier zoveel mensen komen, zouden wij graag zien dat onze bereikbaarheid verbetert. We ervaren nu af en toe problemen, dat is heel vervelend voor bezoekers. Laatst waren er voorstellingen van K3, dat weekend hadden we 17.500 bezoekers. Onze evenementen kunnen ervoor zorgen dat de ringweg blokkeert. Daarom zijn wij goed in overleg met het projectbureau.”

Lus

Directeur Vierkant vertelt dat ze er heel blij mee zijn als de plannen ervoor zorgen dat het verkeer goed kan doorstromen. Hij heeft nog wel een paar zorgen. “Er moet iets worden gedaan aan de huidige opstoppingen op het Julianaplein, maar in de nieuwe situatie moeten bezoekers een lus maken om bij MartiniPlaza te komen. Als mensen langs die weg goed kunnen doorrijden, is dat prima, maar als dat ook drukke punten worden, dan komen onze bezoekers alsnog in de file terecht. Het is van groot belang dat die rotondes goed gaan functioneren.”

Fietspaden

MartiniPlaza is gevestigd aan de Leonard Springerlaan. Volgens de plannen worden de fietspaden daar verlegd. ”Voor ons gebouw zullen fietsers moeten oversteken, maar er komen geen oversteekplaatsen. Het is moeilijk in te schatten hoe druk het zal worden, maar dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Het zou het allermooiste zijn dat bezoekers die in onze parking parkeren, kunnen oversteken via een ondergrondse doorgang.”

Toneeltoren

“Een derde punt betreft onze toneeltoren”, gaat Vierkant verder. “Achter deze toren zal het verkeer op de ring in korte tijd vier meter moeten stijgen. Wij zijn bang dat optrekkende vrachtwagens in de zaal te horen zullen zijn en dat kan niet tijdens voorstellingen of congressen. Wij willen graag de geluidseffecten onderzocht zien. Verder is het belangrijk voor ons dat leveranciers van decorstukken, waarvan de wagens soms wel 20 meter lang zijn, probleemloos bij de toneeltoren kunnen komen. Het moet mogelijk zijn dat zij die draai kunnen maken, zonder dat de fietsers er last van hebben.”

Led-scherm

“De plannen van Aanpak Ring Zuid hebben ons ook aan het denken gezet. We hebben ons gerealiseerd dat er dagelijks veel auto’s langs de achterkant van MartiniPlaza rijden. We hebben nu plannen om daar een voorkant te maken met een led-scherm. Op dat scherm zal op een goede manier te zien zijn welke evenementen er in MartiniPlaza komen. Nu moeten we het nog doen met de ‘gele lettertjes'."

Zonnepanelen

“Daarnaast willen we benadrukken een plek van en voor ondernemers te zijn. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we zonnepanelen op onze gevel op het zuiden plaatsen, want de gemeente wil Groningen graag als energiestad neerzetten. En al die ideeën allemaal dankzij de aanpak van de ring!”

Reactie projectorganisatie

De zorgen en wensen die Jan Geert Vierkant noemt, heeft MartiniPlaza ook opgenomen in haar zienswijze. De projectorganisatie gaat hierover verder in gesprek met hen.






Lees ook: