canvas-Vrijheidsplein 2030

STRAKS: Nieuwe Vrijheidsplein verbetert aansluiting westelijke en zuidelijke ringweg

John12 maart 2024West


De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Ook het Vrijheidsplein, het verkeersplein bij de Gasunie, is helemaal veranderd. Binnenkort is deze ombouw klaar. Dan is een betere aansluiting gemaakt tussen de zuidelijke en de westelijke ringweg.

Voor de bereikbaarheid van Groningen is het Vrijheidsplein een belangrijk knooppunt. Dit is het verkeersplein bij de Gasunie. Dit plein verbindt de westelijke ringweg aan de zuidelijke ringweg. Op dit moment is het Vrijheidsplein dicht. Op 22 maart kan het verkeer weer van het verkeersplein gebruikmaken.

Oude situatie

Voor de start van de werkzaamheden was het Vrijheidsplein een grote, dubbele rotonde. Automobilisten uit de verschillende richtingen moesten elkaar voorrang geven. Tijdens de spits ontstonden hier regelmatig opstoppingen. Kwam je uit de richting Drachten en wilde je naar de westelijke ringweg (of andersom), dan moest je bovendien via de twee minirotondes bij de Laan Corpus den Hoorn. Deze vormden vooral in de spits een bottleneck.

Vrijheidsplein spits Rene Bewier
Avondspits op het Vrijheidsplein (2017). Foto: René Bewier.

Nieuwe situatie

1. Geen kruisend verkeer meer op Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein is ongelijkvloers gemaakt. Dat betekent dat elke verkeersstroom zijn eigen rijbaan heeft gekregen. Je hoeft geen voorrang meer te geven. Daardoor stroomt het verkeer hier beter door. Ook verbetert dit de veiligheid.
Vrijheidsplein 2030
Vrijheidsplein 2013

Het Vrijheidsplein, met links de oude en rechts de nieuwe situatie. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.

2. Sneller van en naar de westelijke ringweg

Het is gemakkelijker gemaakt om vanuit de richting Drachten naar de westelijke ringweg te gaan, of andersom. Je hoeft niet meer via de rotondes bij Corpus den Hoorn. Kom je vanaf de westelijke ringweg, dan kun je direct invoegen op de zuidelijke ringweg. Kom je vanaf Drachten, dan kun je de afrit naar de westelijke ringweg volgen.

3. Verkeerslichten op ringweg bij MartiniPlaza verdwenen

Op de westelijke ringweg ter hoogte van MartiniPlaza (Leonard Springerlaan) zijn de verkeerslichten verdwenen. De westelijke ringweg is hier opgehoogd, zodat de Concourslaan en de Leonard Springerlaan er onderdoor lopen. Je rijdt hier sneller door. Tot aan de Peizerweg heeft de westelijke ringweg in beide richtingen een extra rijstrook gekregen. Dit alles maakt de westelijke ringweg aantrekkelijker voor automobilisten van en naar (het westelijke deel van) de binnenstad.

4. Eigen afrit MartiniPlaza

MartiniPlaza heeft een eigen afrit van de westelijke ringweg gekregen voor het verkeer vanuit Hoogkerk/Drachten. Kom je vanuit de richting Assen of Hoogezand, dan kun je deze afrit niet gebruiken. Je bereikt MartiniPlaza vanuit die richtingen via de minirotondes bij Laan Corpus den Hoorn/Stadspark.

5. Snellere fietsverbinding Leonard Springerlaan – Concourslaan

In het verleden lag er een tunneltje met traptreden tussen de Leonard Springerlaan en de Concourslaan. Veel fietsers voelden zich onveilig in deze tunnel. In plaats hiervan is er een volwaardige fietsverbinding onder de westelijke ringweg door gemaakt. Je fietst straks vanaf de Leonard Springerlaan onder de westelijke ringweg door naar de Concourslaan, of andersom. Deze fietsverbinding gaat in april 2024 open. Deze route is handiger, sneller en sociaal veiliger.

Fietsroute Concourslaan-Leonardspringerlaan 2030
Fietsroute Concourslaan-Leonardspringerlaan 2013

De fietsroute Leonard Springerlaan-Concourslaan. Links de oude, rechts de nieuwe situatie. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.

6. Veilige fietsverbinding Laan van de Vrijheid – Leonard Springerlaan

Als je straks van de Laan van de Vrijheid naar de Leonard Springerlaan gaat, fiets je onder de ringweg door. De op- en afritten van de ringweg hoef je niet meer over te steken. Deze route wordt veiliger. Deze fietsroute gaat naar verwachting in augustus 2024 open.

Vrijheidsplein bijna klaar

Op 22 maart gaat het Vrijheidsplein weer open. Dan is de ombouw van het verkeersplein bijna klaar. Wat moet er dan nog?

Tot in april 2024 werken we nog aan de verbindingsboog voor verkeer vanaf de westelijke ringweg naar het Julianaplein.

De planning is dat op 21 maart bij de Leonard Springerlaan (Martiniplaza) twee nieuwe afritten en een nieuwe oprit opengaan (zie de afbeelding hieronder). Het gaat om de afrit voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar de Leonard Springerlaan (gele lijn), de afrit voor verkeer vanaf Paddepoel/Zuidhorn naar de Leonard Springerlaan (groene lijn) en de oprit vanaf de Leonard Springerlaan richting Paddepoel/Zuidhorn (oranje lijn).

De verbinding vanaf de Leonard Springerlaan richting Hoogkerk/Drachten gaat op 6 mei open, is de planning. Op die datum nemen we ook de fietsonderdoorgang tussen Leonard Springerlaan en Concourslaan in gebruik.

20240227 plattegrond aansluitingen Leonard Springerlaan - 143213

De fietsverbinding vanaf Laan van de Vrijheid naar de Leonard Springerlaan gaat naar verwachting in de zomer van 2024 open.


Lees ook: