canvas-20170220_JvK_JanLegter_1

Jan Legters (Groningen City Club): “We moeten er doorheen. Maar het eindresultaat telt, en dat lijkt prima!”

John1 maart 2017


“Het is een noodzakelijk kwaad dat Groningse ondernemers - ook in de binnenstad - de komende tijd hinder ondervinden van de verbouwing van de zuidelijke ringweg. Maar het geldt voor iedere verbouwing: eerst krijg je een tijdje een puinhoop, maar uiteindelijk ziet het er beter uit. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook het geval zal zijn bij de aanpak van de zuidelijke ringweg.”

"Mijn boodschap is: even door de zure appel heen bijten met z’n allen. Maar straks gaan we echt profiteren van een aanzienlijk verbeterde bereikbaarheid van Groningen”

Jan Legters, die dit betoogt, is portefeuillehouder Verkeer & Vervoer bij de Groningen City Club (GCC). Dat is de oudste ondernemersvereniging van Groningen, en verenigt circa vijfhonderd binnenstadondernemers. De GCC volgt alle maatregelen die betrekking hebben op bereikbaarheid op de voet, want voor ondernemers is bereikbaarheid cruciaal. “Hoe belangrijk is de ombouw van de zuidelijke ringweg voor de ondernemers in Groningen?”, zo vroegen we Jan Legters.

Binnenstad

“Kijk: onze leden zitten vooral in de binnenstad. Dus oppervlakkig beschouwd zou je kunnen zeggen dat zij niet zoveel merken van de zuidelijke ringweg. Maar dat is een groot misverstand. Ook voor de binnenstad is de zuidelijke ringweg een levensader. Veel consumenten komen vanuit de richtingen Friesland, Assen of Hoogezand. Het is dus ook in het belang van de binnenstadondernemers dat er geen files komen op de ringwegen”, aldus Jan Legters.

Bouwperiode

Wat betreft de naderende bouwperiode heeft Legters het gevoel dat er wel mee te leven valt. Misschien dat er af en toe wat hinder zal zijn. Maar dan is het noodzakelijk dat dat van te voren gecommuniceerd wordt. “Ik vind dat de communicatie rond de aanpak van de zuidelijke ringweg tot nu toe goed verloopt. Wat ik ook mooi vind is dat medewerkers van bedrijven gestimuleerd worden alternatief vervoer te kiezen de komende tijd. Dat leidt tot spreiding van de drukte”.

Eindresultaat

Jan Legters is gewend om verkeersplannen te beoordelen. Hij heeft ook naar het ‘eindplaatje’ gekeken, de situatie over vier tot vijf jaar. “Dat ziet er prima uit. Mijn indruk is dat er goed over is nagedacht. Het zal nog wel even wennen worden aan de nieuwe wegen en routes, bijvoorbeeld op het Julianaplein. Maar na een paar maanden is iedereen er aan gewend. Trouwens: ook de plannen voor het Hoofdstation vind ik hartstikke positief. Dus mijn boodschap is: even door de zure appel heen bijten met z’n allen. Maar straks gaan we echt profiteren van een aanzienlijk verbeterde bereikbaarheid van Groningen”.

(Persbureau Tammeling)


Lees ook: