canvas-JvK_20140512_PaulienEx_2

“Ik hoop dat de woonomgeving verbetert”

Sanne Heesterbeek30 mei 2014Zuiderplantsoen


Vanaf komend jaar, 2015, staat een ingrijpende opknapbeurt van de Groningse zuidelijke ringweg op het programma. Een van de voorstanders is Paulien Ex, die sinds 1986 in de buurt woont. “We gaan er stukken op vooruit”, aldus de Groningse gids en oprichter van Paulien Excursions.

Paulien Ex is niet zomaar een bewoner van de Oosterpoortbuurt. Vijf jaar geleden werd in Groningen voor het eerst gesproken over de aanpak van de zuidelijke ringweg. “Toen heb ik op hoge poten gestaan. De weg ging namelijk ook op hoge poten staan.” Ex nam zitting in een actiegroep die pleitte voor een tunnel. Volgens haar zou de weg twee keer zo breed en nog hoger worden. “Dat is een achteruitgang van heb ik jou daar. Gelukkig is naar ons geluisterd.”

Niet meer gezond

Zeven jaar geleden besloot Ex vlak aan de zuidelijke ringweg een huis te kopen. “Achteraf kun je zeggen dat het ietwat impulsief was. Ik twijfelde de eerste jaren aan mijn aankoop, omdat ik me enorm stoorde aan die weg. Mijn vader had ook altijd een hekel aan verkeerslawaai en als je er eenmaal op let, hoor je het tien keer zo hard.”

Ex is lange tijd actief geweest in de tunnelactiegroep. “Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik helemaal gek werd van het focussen op die weg. Je kunt er alles aan proberen te doen, maar mijn eigen werk ging eronder lijden. Ik vond het niet meer gezond.” Tegenwoordig lukt het Ex om het geluid weg te filteren. “Ik heb het kunnen laten varen.”

Afschuwelijk ding

In het plan voor de ringweg is volgens haar een compromis gesloten. “Een tunnel mocht niet, want dan heb je te maken met een totale overdekking. Nu wordt het een goot met deksels.” Ex is ‘gematigd optimistisch’ en hoopt op verbetering. “We krijgen stil asfalt en de huidige hoge weg verdwijnt. Dat is een afschuwelijk ding.”

Daarnaast komt er een groen park op de deksels. “Maar waar gaten in de goot zitten, komen ook afvalstoffen naar boven in het park. Daarom ben ik dus gematigd positief. Toch gaan we er visueel en qua lawaai stukken op vooruit.”

Verkeersdeskundige

Hoewel Ex uit principe geen auto rijdt, snapt ze de discussie over de aansluiting van de ringweg op de omringende wijken. De directe op- en afritten bij de Hereweg en de Oosterpoort verdwijnen, waardoor de vrees bestaat dat de wijken moeilijker te bereiken zijn. Toch is Ex ook daarover optimistisch. “Ik ben geen verkeersdeskundige en rijd geen auto, maar ik ga er vanuit dat ze alle situaties goed berekend hebben. Ik hoop gewoon dat de woonomgeving verbetert.”


Lees ook: