canvas-JvK_20140305_JaapKruizinga_1

FC Groningen denkt mee over bereikbaarheid

John12 juni 2014


Voor een succesvolle thuiswedstrijd van FC Groningen is het niet alleen noodzakelijk dat de spelers topfit zijn, maar vooral ook dat de Euroborg uitstekend bereikbaar is. Want de problemen zijn niet te overzien wanneer de 'Hel van het Noorden' niet goed te bereiken is. Vandaar dat FC Groningen de ontwikkeling van de plannen voor de zuidelijke ringweg, en de verdere verbetering van de bereikbaarheid van deze kant van Groningen, scherp volgt. En zelf ook graag meedenkt, en suggesties doet om de Euroborg optimaal bereikbaar te houden, ook tijdens de aanpak van de zuidelijke ringweg.

Om precies te zijn: 22.500 mensen passen er in het stadion van FC Groningen. Wanneer er een wedstrijd is, willen ze allemaal op hetzelfde tijdstip in het stadion zijn. En na de wedstrijd willen al deze mensen het stadion ongeveer tegelijkertijd weer verlaten. Er mag dan ook weinig mis gaan wat betreft de bereikbaarheid van het stadion van FC Groningen. Jaap Kruizenga, manager facilitaire zaken bij FC Groningen, vertelt ons hoe de club tegen de plannen van Aanpak Ring Zuid aankijkt.

Tevredenheid supporters

Jaap Kruizenga woont in Harkstede en is sinds 2002 manager facilitaire zaken. Door zijn liefde voor sport is hij bij de voetbalclub terechtgekomen. Op dit moment is 98% van de supporters tevreden over de stadionbezoekjes, en dat willen ze bij FC Groningen graag zo houden. Daarom is de club goed in gesprek met onder andere de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid en met Groningen Bereikbaar. Dat is de samenwerkingsorganisatie die Groningen bereikbaar moeten houden de komende jaren, als er achtereen wordt gewerkt aan wegen, bruggen, stations en sporen. De toegang tot de wedstrijden van de FC moet, ook tijdens die werkzaamheden, soepel verlopen.

Bereikbaarheid stadion

Op doordeweekse dagen is het stadion altijd wel goed bereikbaar. Het gaat FC Groningen vooral om de wedstrijddagen. Dan komen er meer dan 20.000 supporters/sponsoren richting de Euroborg, die allemaal tegelijk naar binnen willen. Ook hulpdiensten moeten het stadion goed kunnen bereiken wanneer er een incident plaatsvindt.

Voor mensen die via het Julianaplein komen, is het belangrijk dat ze niet voor het stoplicht hoeven te wachten en in één keer door kunnen rijden. Daarnaast gaat het ook om de situatie rondom de Boumaboulevard. “Op wedstrijddagen komen er niet alleen heel veel auto’s naar de Euroborg, maar ook veel fietsers en voetgangers”, zegt Kruizenga. “Op bepaalde punten moeten deze groepen elkaar kruisen. Dan kun je nog zo’n mooie weg hebben, maar als je auto geblokkeerd wordt door een groep voetgangers heb je daar niks aan. Hier moet goed naar gekeken worden. Een mogelijke oplossing is het plaatsen van een fietsers- en voetgangersbrug over de autoweg.“

Openbaar vervoer

FC Groningen probeert haar supporters te stimuleren om niet met de auto te komen. “Dat doen we via de website en door middel van social media. Daarnaast werken wij samen met Arriva. Die zorgt er voor dat bussen van Hoogkerk, Kardinge en Haren naar het stadion rijden voor 3 euro. Dat is goedkoper dan de parkeerkosten bij het stadion. Verder scheelt het heel veel als reizigers die met de auto komen op tijd geïnformeerd worden over werkzaamheden en files. Als ze dat soort dingen op tijd weten, kunnen ze nog besluiten om op een andere manier te komen. Daarover zijn we in gesprek met Groningen Bereikbaar. Er kunnen bijvoorbeeld digitale borden met informatie op verschillende plekken langs de weg geplaatst worden.”

Bereikbaarheid tijdens de bouw

Kruizenga benadrukt het belang van goede oplossingen voor de bereikbaarheid van het stadion tijdens de bouwfase van de zuidelijke ringweg. “Het gaat niet om een paar weken, maar om een aantal jaren. Dat is op dat moment de permanente situatie voor ons. Tijdens die jaren moet het allemaal perfect geregeld zijn. En daar denken we graag in mee.”


Lees ook: