DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_1SEP_totaal_150DPI

Slimme vraag: hoe ziet het tijdelijke Julianaplein er straks uit?

John4 oktober 2021Julianaplein


Vanaf mei 2022 rijdt het autoverkeer twee jaar lang over het tijdelijke Julianaplein. Hoe gaat dat plein er precies uitzien? Welke richtingen kun je als automobilist wel en niet op?

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_1SEP_Inzoom 1_150DPI
Het tijdelijke Julianaplein, vanaf mei 2022 in gebruik

Wat direct opvalt, is dat het tijdelijke Julianaplein niet een gewone kruising is, zoals nu, maar een T-kruising. Niet langer komen hier vier richtingen bij elkaar, maar drie. Het Emmaviaduct is straks afgekoppeld van het Julianaplein, net als in de eindsituatie. Het tijdelijke Julianaplein is te zien als een tussenstap tussen het bestaande en het nieuwe Julianaplein. Er staan nog wel verkeerslichten, maar er zijn al wel enkele nieuwe verbindingen.

Hieronder beschrijven we het tijdelijke Julianaplein vanuit alle richtingen.

Vanuit Hoogkerk/Drachten

Verkeer uit de richting Hoogkerk/Drachten rijdt via een tijdelijke weg naar het tijdelijke Julianaplein. Deze weg loopt met een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal heen. Op de brug heeft het verkeer uit deze richting drie rijstroken. Direct na de brug komt er een rechtsaf-strook bij, voor verkeer richting Groningen-Zuid/Assen. De overige drie rijstroken leiden het verkeer bij de T-kruising linksaf richting Helpman, oostelijke ringweg of Hoogezand.

Uit deze richting kun je, net als in de huidige situatie, op het tijdelijke Julianaplein niet richting centrum of station. Hiervoor kun je gebruik maken van de westelijke ringweg of van de afrit Helpman, die op de Hereweg uitkomt.

Vanuit Hoogezand/oostelijke ringweg

Automobilisten die het tijdelijke Julianaplein naderen vanuit de richting Hoogezand of oostelijke ringweg, hebben vijf rijstroken tot hun beschikking. Twee stroken zijn voor het verkeer dat rechtsaf slaat richting Hoogkerk/Drachten. De andere drie voor verkeer richting Groningen-Zuid/Assen.

Wil je vanuit deze richting naar het centrum of het station, dan kun je niet meer via het Emmaviaduct. In plaats hiervan kun je de afrit bij Helpman nemen, dan kom je uit op de Hereweg.

Vanuit Groningen-Zuid/Assen(A28)

Vanuit Groningen-Zuid/Assen heeft het verkeer twee rijstroken naar de zuidelijke ringweg (richting Hoogezand). Er zijn drie linksaf-stroken voor verkeer richting Hoogkerk/Drachten.

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_1SEP_Inzoom 2_150DPI
De zuidkant van het tijdelijke Julianaplein.

Vanuit deze richting kun je wel het centrum/station bereiken. Je neemt daarvoor de nieuwe afrit naar het centrum (nu nog in aanbouw). Deze bestaat uit twee rijstroken en komt uit op de Brailleweg. Hier kun je alleen linksaf, onder de ringweg door, naar de Brailleweg. Je rijdt dan langs het Noord-Willemskanaal richting het centrum/station.

Vanuit het centrum

Vanuit het centrum kun je het tijdelijke Julianaplein alleen bereiken via de Brailleweg. Je kunt vanaf hier rechtsaf de oprit naar de A28 nemen (richting Groningen-Zuid/Assen). Je kunt ook rechtdoor rijden, dan kom je op de Vondellaan uit.


Lees ook: