20220213_081813 afrit hereweg header - foto mark feldmann arz

Slimme vraag: waarom is tijdens Operatie Julianaplein de afrit naar de Hereweg dicht?

John15 februari 2022Julianaplein


Tijdens alle dertien weken van Operatie Julianaplein is de afrit Helpman (vanaf het Julianaplein naar de Hereweg) dicht. Waarom eigenlijk? De werkzaamheden zijn toch eerst aan de oostkant van het Julianaplein?

Tijdens Operatie Julianaplein (van 11 februari tot 9 mei 2022) bouwen we een tijdelijk Julianaplein, aan de zuidzijde van het ‘oude’ plein. In fase 2, 3 en 4 (14 februari tot 28 maart) kan het verkeer wel vanuit het zuiden richting Hoogezand, maar niet de afrit nemen naar de Hereweg. Ook in fase 5 en 6 (28 maart tot 9 mei) blijft deze afrit afgesloten.

Op deze plek zijn twee werkzaamheden: de bouw van een onderwaterkelder en de sloop van de Papiermolentunnel.

Waterkelder

Aan het begin van de afrit bouwen we een waterkelder. Deze gaat het regenwater opvangen dat in het talud (schuine berm) van de verdiepte ligging valt. Afgelopen weekend hebben we een stukje asfalt weggehaald. Deze en volgende week trillen we hier damwandplanken in. Daarna gaan we de bouwkuip uitgraven, waarin we de kelder bouwen. De planning is dat begin mei de waterkelder klaar is.

20220213_082110 afrit hereweg waterkelder - foto arz mark feldmann
Afgelopen weekend hebben we op de afrit al asfalt verwijderd. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Papiermolentunnel

20200805 - fietstunnel papiermolen - foto Jeroen van Kooten - LR_30_20200805_JvK_Fietstunnel_Maaslaan_013
De Papiermolentunnel in de zomer van 2020. Sinds november is de tunnel afgesloten. Foto: Jeroen van Kooten.

In fase 5 en 6 (van 28 maart tot 9 mei) is de oostzijde van het oude Julianaplein niet in gebruik. Dat geeft ons de de mogelijkheid om de oude Papiermolentunnel te slopen. Deze tunnel voor fietsers en wandelaars loopt onder de zuidelijke ringweg door, tussen de Rivierenbuurt (Merwedestraat) en openluchtzwembad De Papiermolen. Nadat de oude fietstunnel is verdwenen, maken we hier een begin met het bouwen van de nieuwe Papiermolentunnel onder de ringweg. Begin mei is dat gedeelte klaar en kunnen we de ringweg weer herstellen. Vanaf 9 mei rijdt hier weer verkeer overheen. De nieuwe fietstunnel is dan overigens nog lang niet klaar. Deze tunnel loopt ook onder de toekomstige verbindingsweg door die we aanleggen tussen de Brailleweg en de Hereweg. We verwachten dat de nieuwe tunnel in de tweede helft van 2023 open kan.

20220202_ojp_kaart_locatie_fietstunnel
De rode lijn laat zien waar de Papiermolentunnel loopt. De tunnel kruist de afrit naar de Hereweg.

Lees ook: