20220302 verkeersdrukte Europaweg header2

Slimme vraag: waarom staan die verkeerslichten zo kort op groen?

John15 maart 2022


Er lijkt iets aan de hand met de verkeerslichten in de stad Groningen. Sommige verkeerslichten staan maar heel kort op groen en springen dan alweer op rood. We hebben vragen gekregen over de verkeerslichten bij de Van Ketwich Verschuurlaan, de Hereweg, de Europaweg en de Laan Corpus den Hoorn. Wat is er aan de hand?

De verkeerslichten in de stad Groningen zijn tijdelijk anders afgesteld dan normaal. Dat heeft te maken met Operatie Julianaplein. Door de afsluitingen bij het Julianaplein veranderen de verkeersstromen in de stad. Op sommige plekken rijdt nu meer verkeer dan anders, op andere plekken juist minder.

Het klopt dat sommige verkeerslichten minder lang groen licht geven. Dat moet ervoor zorgen dat op die plek het autoverkeer gedoseerd wordt doorgelaten, om verkeersopstoppingen verderop te voorkomen.

Emmaviaduct

Neem bijvoorbeeld de kruising van het Emmaviaduct en de Stationsweg. Het verkeer dat vanaf het viaduct richting het station gaat, krijgt minder lang groen. De reden hiervoor is dat we willen voorkomen dat er opstoppingen ontstaan op de Stationsweg. Als hier te veel auto’s in één keer worden toegelaten, kan dat leiden tot flinke vertragingen in het busverkeer. We hebben liever een lange rij auto’s op het Emmaviaduct dan op de Stationsweg.

20210921_181453 emmaviaduct - foto John Brouwer Aanpak Ring Zuid
Het Emmaviaduct. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Van Ketwich Verschuurlaan

Op dezelfde wijze krijgt het verkeer vanaf de Ketwich Verschuurlaan minder lang groen om de toevoer van auto’s naar de Laan Corpus den Hoorn te beperken. Hierdoor kan het verkeer op de Laan Corpus den Hoorn en de Paterswoldseweg beter doorrijden. Zo verbeteren we de bereikbaarheid van het Martini Ziekenhuis voor hulpdiensten en het OV.

20220210 tijdelijke verkeerssituatie zuidelijke wijken tijdens Operatie Julianaplein bijgesneden - Vonc
De tijdelijke verkeerssituatie in het zuiden van de stad. Vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan gaan de auto's in kleine aantallen naar de Laan Corpus den Hoorn, om daar een opstopping te voorkomen.

Griffeweg

Verder doseren we vanaf de Europaweg de toevoer van auto’s naar de Griffeweg. Ook dit helpt mee om de Stationsweg bereikbaar te houden voor de hulpdiensten en het OV.

20220302 verkeersdrukte Europaweg header
Stilstaand autoverkeer op de kruising van de Sontweg, de Europaweg en de Griffeweg. Foto: Groningen Bereikbaar.

Automobilisten

Voor automobilisten betekent de korte ‘groentijd’ dat ze op de ene plek wat langer moeten wachten, maar op een volgende plek beter kunnen doorrijden.


Lees ook: