Julianaplein 2030

Slimme vraag: wat moet er nog gebeuren na ingebruikname nieuwe Julianaplein?In september 2024 rijdt het autoverkeer over het nieuwe Julianaplein en door de verdiepte ligging. Dat is in elk geval de planning. Maar is het project Aanpak Ring Zuid dan ook helemaal afgerond? Nee, nog niet helemaal.

Het eerste wat dan nog moet gebeuren, is het opruimen van de bestaande ringweg tussen het Julianaplein en de Europaweg. Dit is deels nog de oude ringweg uit de jaren 60 (de zuidbaan) en deels een tijdelijke weg (de noordbaan). Ook andere tijdelijke wegen moeten we nog weghalen, zoals bij het Vrijheidsplein. Nadat deze wegen zijn gesloopt, moet de vrijgekomen ruimte nog opnieuw worden ingericht.

Zuiderplantsoen

Ook het Zuiderplantsoen moet nog worden ingericht. Terwijl het verkeer er onderdoor rijdt, planten we bomen en struiken op de deksels van de verdiepte ligging en leggen we hier fiets- en wandelpaden aan. Een van de onderdelen van het Zuiderplantsoen is de Esperantotunnel. Dat wordt een tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor door. Al in 2017 is de betonnen ombouw van de tunnel onder het spoor geplaatst. We kunnen deze tunnel pas afmaken nadat de tijdelijke noordbaan van de ringweg, die tot 2024 in gebruik is, is weggehaald.

Tot slot brengen we ook op andere plekken extra groen aan, bijvoorbeeld bij het Julianaplein. Verder zijn er altijd nog onderdelen die afgewerkt moeten worden.


Lees ook: