20240320 aankondiging fase 1 en 2 ORZ header - 240306_Ronde_JPL_maart_2024_Raymond_Bos_Beeldnummer_00054

Vrijdag start Operatie Ring Zuid. Dit gebeurt er in fase 1 en 2Vrijdag 22 maart is het dan zover. Om precies 22.00 uur start Operatie Ring Zuid. In deze operatie gaan we de nieuwe delen van de zuidelijke ringweg aan elkaar verbinden. De operatie duurt tot 2 september en bestaat uit vijf fases. Fase 1 is alleen dit weekend, maandag start direct al fase 2. Wat gebeurt er in deze twee fases?

Werkzaamheden

Fase 1: 23 en 24 maart

Fase 1 begint vrijdagavond en duurt tot maandagochtend. Tijdens dit weekend maken we een tijdelijke verbinding voor het verkeer van Assen naar Hoogezand. We verwijderen en plaatsen barriers (lage muurtjes), geleiderails en borden en we halen de verkeerslichten weg. Daarnaast beginnen we met het wegfrezen van asfalt op het tijdelijke Julianaplein.

Fase 2: 25 maart – 26 april

De tweede fase begint maandagochtend. Op het Julianaplein zijn dan alleen de twee tijdelijke verbindingen Assen > Hoogezand en Hoogezand > Assen in gebruik. Dit verkeer kan doorrijden zonder verkeerslichten.

In deze tweede fase zijn we vooral bezig aan de westzijde van het Julianaplein en bij het Vrijheidsplein. Bij het Julianaplein breken we de tijdelijke Julianabrug af en maken we de nieuwe Julianabrug klaar. Ook bouwen we de verbindingsboog Drachten > Assen af. Bij het Vrijheidsplein maken we de verbindingsboog Ring West > Julianaplein klaar voor gebruik.

Fase 2 eindigt in de nacht van 26 op 27 april met het inrichten van de nieuwe verkeerssituatie. Deze ‘omzetnacht’ plaatsen we betonnen barriers, die we in de loop van de nacht moeten inzagen. We brengen belijning aan en verplaatsen de hekken.

Video

In deze video vertelt Friso Jongeneel van Combinatie Herepoort wat we in fase 1 en 2 gaan doen.

Afsluitingen bij Julianaplein

Fase 1: 23 en 24 maart

Fase 1 ORZ

Fase 2: 25 maart – 26 april

Fase 2 ORZ

Overige afsluitingen

Waar kan ik langs op de fiets? Kijk op het overzicht Fietsafsluitingen van Groningen Bereikbaar

Waar kan ik langs met de auto? Kijk op de kaart Wat is Dicht?

Hoe moet ik nu reizen?

Laat de auto staan als dat kan

Door de wegafsluitingen op en bij het Julianaplein kan het erg druk worden op alle andere wegen in en rondom Groningen. Daarom vragen we iedereen in Groningen zijn of haar reisgedrag aan te passen.

  • Laat de auto staan als het kan.
  • Pak de fiets of neem bus of trein.
  • Moet je echt met de auto, blijf dan uit de spits.
  • Check je route voor vertrek en houd rekening met extra reistijd.

Omleidingsroute: Rondje Ring

Moet je echt met de auto, dan gaat je belangrijkste omleidingsroute via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Dit kan lijken op een enorme omweg, maar we verwachten dat dit de snelste route is. Kies je voor een route binnendoor, dan is de kans aanzienlijk dat je in een file belandt.

Volg verder zo goed mogelijk de omleidingsroutes. Houd er rekening mee dat je navigatiesysteem misschien niet volledig up-to-date is. Dat kan zeker de eerste dagen van een nieuwe fase het geval zijn.

Verkeersmaatregelen

We nemen op verschillende plekken in en rond de stad maatregelen om een 'gridlock' te voorkomen. Dat is een situatie waarbij het autoverkeer totaal vast komt te staan.

Onderdoorgang Van Ketwich Verschuurlaan deels dicht

Vanaf zondag 24 maart tot en met zondag 28 april is de Van Ketwich Verschuurlaan onder het viaduct van de A28 dicht in één richting, voor verkeer richting de Hereweg. Zo zorgen we ervoor dat het verkeer dat vanaf de A28 komt (Haren/Assen) sneller kan doorrijden richting Corpus den Hoorn.

20240320 - onderdoorgang VKV

De situatie bij de A28-aansluiting Groningen-Zuid van 24 maart tot 28 april. De rode pijlen geven aan welke rijbewegingen niet mogelijk zijn. De witte pijlen zijn wel mogelijk.

Kom je van de A28 uit de andere richting, dus vanaf het Julianaplein, en ga je er bij Groningen-Zuid af? Dan kun je dus niet links afslaan de Van Ketwich Verschuurlaan op richting Helpman. Je moet rechtsaf naar Laan Corpus den Hoorn.

Ook het verkeer dat van Laan Corpus den Hoorn naar de Van Ketwich Verschuurlaan wil, kan hier niet onder het viaduct door. Je kunt omrijden via de Van Iddekingeweg.

A7 vanaf Westpoort richting de stad over één rijstrook

Vanaf de nacht van 23 op 24 maart tot 27 april is de linkerrijstrook van de A7 tussen Westpoort en Groningen dicht. Dit betekent dat het verkeer richting Groningen vanaf afrit Westpoort moet ritsen en over één rijstrook naar de stad rijdt. Dat doen we om te voorkomen dat er te veel auto’s tegelijk bij Groningen-West uitkomen. Daar kan het verkeer vanwege de afsluiting bij het Julianaplein niet rechtdoor. Je kunt daar rechtsaf de afrit naar de Laan Corpus den Hoorn nemen of de westelijke ringweg op gaan. Kies je voor de westelijke ringweg, dan kun je nog de nieuwe afrit naar de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza) nemen.

20240320 ritsen A7 184449

Kom je met de auto over de A7 vanaf Hoogkerk/Drachten, dan heb je twee opties: naar de Laan Corpus den Hoorn of naar Ring West. Bij Ring West kun je de nieuwe afslag nemen naar de Leonard Springerlaan (Martiniplaza) en zo naar de Paterswoldseweg.

Op de A7 blijven de toe- en afritten wel gewoon open. Ook blijft de vluchtstrook beschikbaar voor hulpdiensten en lijnbussen. Door de afsluiting van de rijstrook verwachten we files op de A7 richting de stad. Je kunt ook je auto parkeren op P+R Leek en met de bus voorbij de file te rijden.

Knip in dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark

In de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark maken we een zogenoemde 'knip'. Dit betekent dat verkeer vanuit het Stadspark niet meer direct naar de westelijke ring kan rijden. Dit doen we om de doorstroming van het verkeer vanaf de Laan Corpus den Hoorn te verbeteren. Dit verkeer hoeft dan bij de rotonde geen voorrang meer te geven.

Verkeer vanaf Stadspark richting Ring West en ook het verkeer vanaf Ring West naar het Stadspark kan op de Laan Corpus den Hoorn doorrijden naar de volgende rotonde. Daar ga je helemaal rond en zo weer terug naar de dubbele rotonde om naar Ring West of het Stadspark te rijden.

20240320 - knip rotonde corpus den hoorn stadspark
De 'knip' in de dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark.

Lees ook: